reklama 11A

Equinews: Pardubicím vládl Sacamiro, překvapení v Oaks i v Chuchli

ikonka

Klasické Oaks ve Varech skončilo překvapivým vítězstvím Beauty Approach. – Domácí odchovanec Sacamiro ovládl deštivou třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou. – Překvapení v generálce na klusácké derby – Jumbo porazil stájovou kolegyni Moriah Boko.
09.08.2023 15:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Beauty Approach senzační vítězkou Oaks, Cenu Masise ovládla Havelková

Vrchol letní části rovinové sezony, 78. Oaks holdingu Rabbit CZ, hostily v neděli 6. srpna Karlovy Vary. Při neúčasti vítězky derby Abhy měl být čtvrtý klasický dostih otevřenou partií, v níž mohlo pomýšlet na vítězství hned několik tříletých klisen.
 
Po startu se nikomu příliš nechtělo dopředu, a tak se tempa chopila ryzka Willemine ze stáje Lokotrans. V hřebčíně Napajedla narozená zimní královna je dcerou někdejší špičkové sprinterky Waka Laury, ale žokej Martin Laube se s ní nebál 2400 metrů dlouhý dostih odvodit a nastavil si tempo na míru. Za svěřenkyní trenéra Luboše Urbánka se usadily To Ten Meters, favorizovaná Shining Sky a La Minosa. Optimální pátou pozici u bariéry držela outsiderka Beauty Approach a blízko se držela i vítězka přípravné Ceny Latiny Riwetta.
 
Při vbíhání do cílové roviny se pole znatelně roztáhlo a brzy bylo jasné, že do boje o vítězství nezasáhne nikdo ze zadních pozic. Ještě 200 metrů před cílem se držela ve hře Willemine, neboť favoritka Shining Sky na měkké dráze nepředvedla svůj pověstný finiš. Rozhodující útok však nakonec přišel podél bariéry, kde se vynořila Beauty Approach s žokejem Martinem Liškou a doběhla si pro nečekaný triumf o 3/4 délky. Druhá skončila To Ten Meters před Willemine a Shining Sky. Vítězná Beauty Approach, která při předchozích dvou startech proti elitě skončila mimo dotované pozice, běhá za stáj MUDr. Evy Nieslanikové a připravuje ji trenér Miroslav Nieslanik. Pro tým z Tušimic u Kadaně to byl po dva roky starém triumfu Giannah druhý úspěch v Oaks.
 
Svůj vrchol měli v Karlových Varech i dvouletí koně. Cenu Masise Renomia Agro však znehodnotilo dlouhé čekání na start, které zavinil volně po dráze pobíhající Didier. Zbytek pole strávil na startu dlouhých dvacet minut. S nepříjemnou situací se nejlépe poprala dvojice svěřenkyň trenérky Martiny Havelkové. Rychlejší byla Moraya ze stáje Kompresory Kopřiva, kterou vedla samotná trenérka. O 2 1/4 délky zpět finišovala její tréninková kolegyně Serena Chope, třetí doběhla River Dawn. Na favoritku Francinette zbylo čtvrté místo. 
 
Překvapivého vítěze měla i Lázeňská míle Mikrop Čebín. V závěrečné dvoustovce vypadaly velmi dobře šance podél bariéry běžícího Seasonyho, ale velkým finišem se prosadil šestiletý valach Zaukhan, kterého pro trenéra Tomáše Váňu odjezdil Tomáš Lukášek. Hnědák stáje Irsay triumfoval po boji o krk. Třetím místem se po bezmála tříleté přestávce vrátil na dráhu někdejší vítěz Slovenského derby, šestiletý Troop Commander.
 
Krásný závěr měla Cena Mydlářky Benešov na 2000 metrů. V cílové rovině se už zdálo, že si další vítězství připíše mamutí zátěž 65 kilogramů nesoucí klisna Achird s žokejem Davidem Liškou. Z posledního místa však nasadila k velké stíhací jízdě tříletá hnědka Carrera v sedle s šampionkou Jiřinou Andrésovou a těsně před cílem se dostala i před vzdorující Achird. Svěřenkyně trenéra Václava Luky ze stáje PMA Racing Syndicate nesla pouhých 48 kilogramů, rozdíl hmotnosti mezi první dvojicí tak činil neuvěřitelných 16, 5 kilogramu.
 
Karlovarský rámcový program ovládl slovenský amatér Tomáš Roman. Šestnáctiletý talent se postupně prosadil s tříletými Sadalbarim, Perfect Kordulou a svůj první hattrick kariéry završil s Mariosem v Ceně Dux Josef Chejn na 2000 metrů. Na valachovi trenéra Josefa Bartoše vyhrál lehce o 3 1/2 délky před Trezy Lady a Triestinou.
 

Sacamiro umí i na měkké dráze. V kvalifikaci porazil dva vítěze Velké

V extrémních podmínkách se v sobotu 5. srpna odběhla třetí kvalifikace na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Kulisou Cena firmy Chládek a Tintěra Pardubice na 5800 metrů byl vytrvalý déšť, který potrápil přímé aktéry i diváky.
 
Jedenáctičlenné pole zvolilo rozumné tempo a bylo znát, že většina jezdců se snaží jet na jistotu. Na špici se střídali Player se Zatarem. V první vlně se pohyboval i úřadující vítěz Velké pardubické Mr Spex, pro něhož to byl první start v sezoně. Naopak bělouš Star cválal několik délek za polem. První větší skokanská chyba přišla až na velkých zahrádkách, kde spadl Stuke a ztratil Ondřeje Velka. Na Velkém anglickém skoku pak nevyšel doskok slovenskému Royal Ginovi a amatérka Tereza Polesná vypadla ze sedla.
 
Zbylých 9 účastníků se však dostalo do cíle a rozšířilo skupinu kvalifikovaných na jednadvacet koní. V cílové rovině už sahal po vítězství dvanáctiletý Talent, ale pak nasadil k drtivému finiši domácí odchovanec Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem a zvítězil jistě o 2 délky před Talentem a Starem. Na dalších příčkách proběhli cílem Player a Zataro, zatímco Mr Spex se propadl na osmé místo. Třetí z loňské Velké pardubické Sacamiro běhá za Jezdecký klub Beňov a jeho trenérkou je Eva Petříková. Svým vítězstvím naboural dosavadní teorie, že mu vyhovuje především rychlejší dráha a zařadil se do okruhu favoritů letošní Velké pardubické.
 

Moriah Boko v generálce na derby podlehla stájovému kolegovi Jumbovi

Po měsíci se klusácká sezona v neděli 6. srpna opět přesunula z Bravantic do Chuchle Areny Praha, kde byla na programu Přípravná Derby-cena. Na start nastoupila pouhá trojice aktérů, a tak bylo předem jasné, že půjde skutečně pouze o přípravu.
 
Na distanci 2180 metrů měl přesilu trenér Zdeněk Vávra, který přivezl klasickou vítězku Moriah Boko a jejího tréninkového kolegu Jumba. Jediným soupeřem moravské centrály Chropyně byl domácí odchovanec Bucephalos Misi. Desetinová favoritka Moriah Boko v malém poli tentokrát nemohla vyčkávat na pozici jako obvykle, a jezdec Pavel Vávra s ní brzy po startu přešel na špici. Na druhé místo se za hnědku posunul Jumbo ze Stáje Viktoria, v jejíž sulce slavil pražský návrat jezdec a majitel Zdeněk Škobis. Outsider Bucephalos Misi držel koncové světlo a setrval až do cíle na třetí příčce.
 
V závěru nakonec přece jen došlo k překvapení, když se Jumbo v posledním oblouku vyvezl ve vnější stopě vedle Moriah Boko. Pavel Vávra musel horkou favoritku už na začátku cílové roviny pobízet, zatímco Škobis kontroloval situaci a Jumbo zvítězil lehce o 3 délky v kilometrovém čase 1 minuta 18 sekund a 1 desetina. Třetí Bucephalos Misi následoval s odstupem dalších 2 1/4 délky. Klusácké derby se poběží v sobotu 2. září a zúčastní se ho sedmička čtyřletých koní.
 
Nečekaný průběh měl i druhý vrchol nedělního odpoledne, Cena televize Praha TV na 2180 metrů. O tempo se dlouho starala z první mety odskakující hnědka Masada vedená amatérkou Klárou Jelínkovou. Na začátku druhého okruhu však přešel na špici druhý favorit Perceval a postupně se začal soupeřům vzdalovat. Když se před závěrečným obloukem zdálo, že má valach stáje Sochor s.r.o. dostatečný náskok a favorizovaný Pamino se z hloubi pole vydával na stíhací jízdu, Perceval zacválal a byl diskvalifikován. Souboj o vítězství se tak omezil na Masadu a ve vnější stopě dotahujícího Pamina. Vedoucí kůň letošního Zlatého okruhu se však se Zdeňkem Vávrou nedokázal přes výborně běžící Masadu dostat a druhá největší outsiderka v poli slavila nečekané vítězství o půl délky. Daleko za nejlepší dvojicí doběhl třetí Sakko Teč před Kane Fortunou. Barvy stáje Sochor s.r.o. hájící Masada vyklusala stejný kilometrový čas jako vítěz Přípravné Derby-ceny 1 minuta 18 sekund a 1 desetina.
 
Rámcový program nabídl početnější startovní pole než dvojice hlavních dostihů. Příkladem byla Cena Českého klusáckého spolku, v níž se sešlo sedm aktérů. O vítězství bojovala dvojice tříletých, z níž měla více sil černá hnědka Iron Lady OV s jezdcem a trenérem Ivanem Coufalem. Druhému Best Of Jokerovi chyběla délka, třetí finišoval čtyřletý Joker J’Eso.
 
Foto: poskytl DS Pardubice



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE