reklama 11D

Stovky návštěvníků zavítaly do Písku. Jarní přehlídka měla co nabídnout

ikonka

Letošní jarní přehlídka plemenných hřebců Zemského hřebčince v Písku přilákala stovky návštěvníků. K vidění byli sportovní hřebci i příslušníci málopočetných plemen. Svá vystoupení předvedli zaměstnanci i přátelé hřebčince.
05.03.2024 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: ZH Písek  |  Rubrika: Chov  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 

Více než šest stovek návštěvníků zavítalo v sobotu 2. března do historického areálu Zemského hřebčince v Písku na tradiční první jarní přehlídku plemenných hřebců. Už poněkolikáté byla tato jarní akce rozdělena na dvě části, protože jezdecká hala nepojme tak velké množství lidí, aby byli spokojeni nejen chovatelé vybírající plemeníka pro svou klisnu, ale i rodiny s dětmi, pro které je jarní přehlídka možností zajímavého výletu.
 
„Na čistě venkovní akci ještě první sobotu v březnu nemá každý pořadatel odvahu, tak jsme přehlídky už před časem oddělili, obě přehlídky však mají stejný začátek. V první části programu probíhá tradiční předvádění na ruce s komentářem o jejich původu, výkonnosti, ale třeba i o plánech budoucnosti ve sportu. Každoročně se snažíme vyhovět co největšímu množství chovatelů a nabídnout to, co nám připadá, že v našem tuzemském chovu schází,“ říká ředitelka Zemského hřebčince Hana Stránská.
 
Nejsledovanější částí byla přehlídka teplokrevných hřebců - letos posledním rokem jsou v hřebčinci Zambesi TN a Eldorado 45 a také legendární Aristo Z. Naopak mladou perspektivní krev přinášejí do chovu Poker love P po otci Poker de Mariposa TN, nebo Li-Quite po Livello. Po dohodě s majitelem přibyl mezi plemeníky působící z Písku také Cantos 23, potomek velmi ceněného Catokiho. Úplně nejčerstvějším plemeníkem je Royal White TN po mladé vycházející hvězdě Chacco-white. Mimo novinky jsou v Zemském hřebčinci nadále chovatelsky oblíbení hřebci jako Cannon Reuvekamp´s Z, nebo legendy Warness a Go-On.
 
„Snažili jsme se letos podpořit i málopočetná plemena, takže kromě starokladrubského hřebce, máme v inseminaci třeba i hřebce irského coba Lorda Lancelota from Stachovice a za vloni uhynulého pony Zavala jsme pořídili překrásného a velmi učenlivého Hult Curiosa,“ líčí Hana Stránská.  
 
Tato část programu byla zaměřena tedy spíše na návštěvníky z řad laické veřejnosti, kterým se v Písku snaží přiblížit nejen hřebčinec jako zcela unikátní historické místo, ale zejména koně ze všech možných stránek jejich využití a dovedností. Vedle vlastních píseckých čísel, třeba napínavé jezdecké čtverylky letos skutečně plné legend, jako jsou Zambesi TN, Warness ZH, Cannon Reuvekamp´s Z, nebo předvedení chladnokrevníků v kládě, zve vždy hřebčinec k vystoupení příznivce, přátele a spolupracovníky. A to z řad soukromníků i státních organizací.
 
Jedinečná byla Vendulka Šponarová, ale i třeba Pavla Placáková, která navíc jako každoročně okouzlila i letos novým outfitem. Jakub Hlávka z Národního hřebčína Kladruby nad Labem je zárukou, že návštěvníky celý den neopustí dobrá nálada, číslo Miloslava Simandla a vystoupení Jízdního oddílu policie zase mohou diváci vidět každý rok a stejně je baví pořád stejně. Souběžně s předváděním na ruce proběhla na venkovním kolbišti druhá část programu, jež byla zaměřená na předvedení jarní sportovní formy plemenných hřebců.
 
„Ačkoli jsme s některými držiteli a majiteli plemenných hřebců do určité míry konkurenty, přesto máme společné přání, tedy chovat u nás co nejlepší a nejkvalitnější koně, a tak neváháme zvát i naše kolegy,“ uzavírá ředitelka Zemského hřebčince. 
 
Zdroj: tisková zpráva ZH Písek



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE