reklama 11C

Pokles zájmu i absence cizinců. Projděte si průvodce letošními klasikami

ikonka

Čtvrtek nabídl první představu, jak by mohly vypadat letošní klasické dostihy. Nejvíce koní přihlásili Václav Luka, Ingrid Janáčková Koplíková a Allan Petrlík, zcela tentokrát chybí cizinci. V Českém derby se opět dají čekat posily "last minute".
02.02.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Je to každoroční startovní výstřel před novou sezonou. První uzávěrka přihlášek do klasických dostihů sice nemá větší vypovídací hodnotu směrem k samotným vrcholům, ale svým způsobem představuje indikátor aktuálních nálad v českém turfu. Letos přinesla jednu zásadnější zprávu.

Jockey Club ČR ve čtvrtek přijal celkem 183 přihlášek, což je znatelný pokles oproti loňským 214. S výjimkou St. Legeru zaznamenaly všechny klasické dostihy menší zájem stájí než v předchozím roce. Ani do jednoho se navíc nepřihlásil žádný zahraniční kůň.

Nejčastěji je zastoupen trenér Václav Luka mladší, který odevzdal devětadvacet přihlášek. O čtyři méně podali Ingrid Janáčková Koplíková a Allan Petrlík. Po devíti přihláškách vypsali Zdeněk Seménka a Eva Záhorová, následovaní Martinou Havelkovou a Vendulou Korečkovou s osmi a Miroslavem Nieslanikem a Radkem Holčákem se sedmi.

 

Čtěte také: Royal Right se rozloučil s českým turfem vítězstvím, Natam úspěšný v Pise

 

Největší zájem panuje o České derby a St. Leger, kam předběžně směřuje 44 koní. V případě derby je to o čtyři přihlášky méně než loni, zatímco St. Leger přilákal v prvním termínu stejný počet kandidátů jako před rokem.

Velká jarní cena je s 34 uchazeči na téměř stejném čísle jako v sezoně 2023, naopak velkému poklesu zájmu čelí Oaks, do něhož bylo přihlášeno 34 místo loňských 54 klisen.

Elita loňských dvouletých...

České derby dostalo v minulé sezoně jiný náboj během jarních měsíců, kdy hned několik stájí sáhlo k akvizicím na poslední chvíli ve francouzských prodejních dostizích. Podobný vývoj se nedá vyloučit ani letos. Z majitelů posledních tří derby-vítězů disponuje Jana Dufková čtveřicí naději, stáje Dr. Charvát a DS Pegas přihlásily dva zástupce.

Ve skupině koní, které zná tuzemské publikum z loňské sezony, nechybějí zimní favorit a účastník francouzského listed Showpower, ani ve dvou startech neporažený šampion dvouletých hřebců Maxmilián. Druhý jmenovaný je jedním ze šesti zástupců Rabbitu Trhový Štěpánov a také jedním z pěti českých odchovanců na přihláškách derby.

Jako dvouletý na sebe upozornil i Gabon, druhý z Ceny zimního favorita a dvakrát umístěný ve Francii. Na tamních drahách loni naznačil svůj potenciál i ryzák Prometheus, polobratr derby-vítězky z roku 2022 Queen Of Beaufay. Vlastní odchovanec rodiny Nieslanikových Dancing Light, čtvrtý z Pražského zimního favorita, může jít ve stopách úspěšných sourozenců Dalandiho či Eagle Babe.

Dotované výsledky z jedničkových dostihů mají na kontě i Zabyak, Moraliste, Rabbit Idaho a Rabbit Blue Bresil. Pirlo debutoval v listopadu lehkým vítězstvím v Lysé nad Labem, podobný vstup do kariéry zaznamenala ve Slušovicích Wild Sheep, vnučka šampionky šampionky německých vytrvalců Win For Us a příbuzná koní jako Win For Sure, Wild Romance, Wild Coco nebo Weltmacht. Zajímavým koněm by mohl být její kolega ze stáje AGA-Vlachovice Sambany, za 34 000 eur v Baden Badenu koupený člen rodiny plemeníka Sword Locala a supervytrvalce Swordshire.

Potřetí zkouší štěstí s potomkem klisny Galantery majitel a chovatel Petr Karlík. Po Koni roku Gasparinim a klasicky umístěné Garmoně směřuje předběžně do klasických dostihů i jejich polosestra Gordana.

... i nové tváře

Tuzemské stáje se však v minulých měsících stihly posílit i novými jmény. Třetím místem v Cagnes-sur-mer debutoval tento týden v barvách Jany Dufkové hnědák Vodnikov, získaný v listopadu za 16 200 eur v pařížském prodejním dostihu. Jeho francouzský handicap činí 33,5 kg.

Stejným způsobem se v lednu dostala do Česka i dosud třikrát startující Asturias, která stála 25 222 eur a má handicap 30,5 kg. Jejím prostřednictvím se do českého turfu po jedenácti letech vrací stáj Bunty Team majitele Miloše Vávry.

Známkou 35,5 kg disponuje Black Gangster, který loni v létě porazil v Clairefontaine progresivního Gabona. Jana Dufková získala dosud nezvítězivšího hřebce na dražbě Arqany za 38 000 eur.

V předvánoční online aukci BBAG se za 25 000 eur stěhoval k trenérovi Jiřímu Brožovi do Krabčic Queen’s William. Bývalý svěřenec Markuse Kluga se jako dvouletý třikrát umístil a měl GAG 74,5 kg.

Mezi kandidáty derby, které teprve čeká křest na dráze, nelze přehlédnout za 41 000 eur na breeze-up dražbě koupeného King Warriora. Dalšími ostře sledovanými debutanty jsou syn grupově umístěné Dream Play Romario nebo pravnuk vítězky Yorkshire Oaks (Gr. 1) Quiff jménem Opalka.

Vlastní chov Jiřího Trávníčka reprezentuje kromě již zmíněného Promethea ještě Peregrin, syn vítězky obou ex-federálních Oaks Polyanty. Dosud nestartovavší debutant Corsair zkusí připomenout svou matku Kolymbii, zatímco domácí odchovankyně Charose je pravou sestrou vítěze Karlovarské dvojnásobné mále Charrose.




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE