reklama 11C

Calido I už nežije. Museli jsme ho nechat odejít, truchlí jeho majitel

ikonka

Calido I byl uspán. Jeden z nejvýznamnějších plemeníků se dožil úctyhodného věku. Holštýnský bělouš působil v chovu bezmála tři desítky let a figuruje v původu mnoha úspěšných parkurových koní. Někteří zasáhli výrazně i do českého jezdectví.
12.10.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Jeden z nejúspěšnějších plemeníků všech dob Calido I musel být uspán. Začátkem října publikovaly tuto zprávu všechny významné jezdecké a chovatelské servery. Calidovi I bylo úctyhodných dvaatřicet let. I díky tomu, jak dlouho v chovu aktivně působil, patří dnes už k legendám. Především v parkurovém sportu byly a jsou desítky špičkových koní, v jejichž „papírech“ figuruje právě on. 
 
Holštýnský bělouš Calido I se narodil v roce 1991. Jeho otcem byl Cantus, měl tak v krvi hřebce Cor de la Bryere. Ten je zastoupen i v původu matky Baroness po hřebci Coriander.
 
V roce 1994 absolvoval test výkonnosti v Adelheidsdorfu s nejvyšší známkou 10 za skok. Ve sportu dosáhl výkonnosti na středně těžké úrovni. Především však má za sebou dlouhou a významnou kariéru v chovu. Působil řadu let ve stanici hřebců Maas J.Hell nedaleko Hamburku.
 
Právě její zástupci zveřejnili 7. října zprávu, že Calido I už nežije. „Museli jsme učinit těžké rozhodnutí a vyslyšeli jsme doporučení veterinářů, abychom nechali odejít Calida. Skončila životní etapa velké osobnosti a jednoho z nejdůležitějších plemeníků na světě,“ uvádí v prohlášení ředitel Herbert Ulonska, který byl majitelem koně.
 
 

Úspěšní potomci

V chovu je zařazeno několik desítek licentovaných hřebců po tomto běloušovi. Mnoho jeho potomků uspělo ve sportu, někteří pak oboje úspěšně kombinovali nebo kombinují. Třeba Coupe de Coeur, holštýnský hřebec, s nímž se v top parkurech představil Ludger Beerbaum. Němec s ním absolvoval dvakrát finále Světového poháru. Sedlal ho také švédský reprezentant Henrik von Eckermann, který s Beerbaumem dlouho spolupracoval. Startovali spolu v roce 2011 na mistrovství Evropy v Madridu. Několikrát s ním na CSI5* i CSIO5* vyrazil i Philipp Weishaupt, stálý člen Beerbaumovy stáje.
 
Výkonnost 160 centimetrů má také plemeník DSP Cashmoaker, s kterým závodil Němec Denis Nielsen. Na vysoké úrovni soutěžili i další hřebci po Calidovi I, třeba Cluysenaer Van De Heffnick, Cero I či Calme P. 
 
Calida I má v původu i špičková bělka Nobless M, s níž švýcarský reprezentant Pius Schwizer dosáhl na týmový bronz na olympijských hrách 2008 v Číně. Na olympiádě se tehdy představili i další jeho potomci. Oba závodili v japonských barvách. Byli to klisna California 45 a valach Cayak DH.
 
Tím výčet úspěšných koní po Calidovi nekončí. Němec Marcus Ehning závodil ještě v první polovině roku 2023 s klisnou Calandou 42, Ir Cian O´Connor startoval na Světových jezdeckých hrách 2010 na klisně K Club Lady a člen Prague Lions Thibeau Spits má k dispozici do nejvyšších parkurů valacha King van Essene.
 
Také v české reprezentaci zazářili koně po hřebci Calido I. V první řadě to byl plemeník Caleri II. Po mnoho sezon si fanoušci nedokázali představit tým pro Pohár národů bez něj a bez Zuzany Janatové, tehdy ještě Zelinkové. Absolvovali spolu Světové jezdecké hry 2014 v Normandii a mistrovství Evropy 2015 a 2017 v Cáchách, respektive Göteborgu. Zuzana Janatová zapsala výsledky na CSI i s klisnou Calirou-T. Její svěřenkyní byla také dlouholetá opora Chablis 121-T, s níž závodili i Jiří Papoušek a Kateřina Mestenhauserová. 
 
Valach Crystal skákal na mezinárodní úrovni s Jiřím Hruškou. A všichni si ještě dobře pamatují hanoverského hřebce Carebise, s kterým do roku 2019 závodil Marek Klus a poté přešel do rukou belgického reprezentanta Jana Vinckiera. 
 
Mnoho koní po Calido I se narodilo přímo v České republice. Jmenujme třeba Cimburu chovatelky Kateřiny Klímové. Letos dvanáctiletého hnědáka sedlala v národních soutěžích Petra Boháčová, poté přešel přes stáj Němce Holgera Hetzela do USA, kde závodí na nejvyšší úrovni s Jessicou Leto.
 
Calido I je aktuálně třiašedesátý na žebříčku skokových plemeníků World Breeding Federation of Sport Horses. Nejvyšší příčky bodované podle úspěšnosti potomků dnes patří jiným hřebcům, ale bělouš se jistě řadí k vůbec nejvýznamnějším plemenným hřebcům v parkurovém sportu. 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, Horsetelex, Maas J.Hell
 
Foto: Maas J.Hell
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE