reklama 11B

Beerbaum oslavuje. Šampion Goldfever se dožívá úctyhodného věku

ikonka

Německý parkurový jezdec Ludger Beerbaum publikoval začátkem května zprávu, že oslavuje výročí olympijského parťáka Goldfevera. Plemenný hřebec, který má zlato z her v Sydney a mnoho dalších titulů, se dožívá skutečně úctyhodného věku.
13.05.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Německý jezdec Ludger Beerbaum měl během své dlouhé a úspěšné kariéry ve stáji dlouhou řadu koní, s kterými se pohyboval po šampionátech i olympijských hrách. Těžko by se dal vybrat ten nejlepší, nejzajímavější nebo nejúspěšnější. Ryzák Goldfever má ovšem jedno nej. 
 
Hanoverský hřebec začátkem května oslavil neuvěřitelných dvaatřicet let. Narodil se v roce 1991 jako syn plemeníka jménem Grosso Z a matky Gunduly po Galvano.
 
Beerbaum s ním na přelomu milénia dobýval světová kolbiště. Rok 2000 jim přinesl zlatou medaili z olympijských her v Sydney, kde byli součástí vítězného družstva. Mají také několik medailí z mistrovství Evropy. V roce 2003 dojeli v Donaueschingenu v individuálním hodnocení druzí, s družstvem brali zlato. O čtyři roky v Mannheimu získali bronz jako jednotlivci a německý tým skončil na druhé příčce.
 
 

Sportovní vavříny i olympijská aféra

Několikrát spolu závodili ve finále Světového poháru, vyhrávali významné Velké ceny, třeba Grand Prix při CHIO v Cáchách. Dvakrát se stali mistry Německa, a to v letech 2000 a 2001. Beerbaum byl ale také aktérem dopingové aféry, která se týkala právě Goldfevera. V roce 2004 při olympijských hrách v Aténách byl ryzák testován s pozitivním výsledkem. Dvojice byla diskvalifikována a Německo přišlo o zlato v soutěži týmů. Na nejvyšší příčku se posunulo družstvo USA, za které se zařadili Švédi. Němcům se počítaly tři výsledky, a to Marca Kutschera, Otto Beckera a Christana Ahlmanna, jejichž skvělé výkony stačily alespoň na bronz.
 
Auru Goldfevera ale tato epizoda nezastínila. Miláček německých fanoušků se rozloučil se sportem v roce 2009 v Cáchách během známého jezdeckého svátku CHIO. Za svůj život vydělal na parkurech bezmála dva a půl milionu eur.
 
 

Působení v chovu

Vliv ryzáka na jezdecký sport tímto neskončil. Plemenný hřebec je otcem úspěšných skokových koní. Jmenovat musíme klisnu Gothu FRH, kterou nejprve jezdil Ludger Beerbaum. Má s ní zlato z mistrovství Evropy 2011 v Madridu, a to v hodnocení družstev. O rok dřív dojeli druzí ve finále Světového poháru. Později s ní začal závodit Švéd Henrik von Eckermann a dosáhl třeba na týmový bronz na evropském šampionátu 2013 v Herningu. 
 
Dalšími špičkovými koňmi jsou třeba Goldwing – účastník Světových jezdeckých her 2010, Gold Star 34, Golden Eye nebo Georgij. V sezoně 2010 byl Goldfever vyhlášen hanoverským plemeníkem roku. 
 
Zdroj: FEI, Beerbaum Stables, Chrono of the Horse, Horsetelex, Horse Magazine
 
Foto: Rebecca Ashton



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE