reklama 11B

Hřebčín válce na dosah. Žaškivu patří Cornet Obolensky i Comme Il Faut

ikonka

Dva populární plemeníci a někdejší sportovní hvězdy Cornet Obolensky a Comme Il Faut jsou na Ukrajině. Stojí v hřebčíně Žaškiv, který se nachází přibližně 140 kilometrů od ostřelovaného Kyjeva. Jak se tam dostali? A jaká je historie hřebčína?
05.03.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Ukrajinský hřebčín Zhashkov, česky Žaškiv, znali v České republice do února 2022 hlavně chovatelé, kteří sledují bedlivě dění v západoevropském chovu, zejména pak vestfálském svazu. Se začátkem ruské vojenské invaze na Ukrajinu obletěla svět zpráva, že tam uvízli dva světoví plemeníci. Pojďme si k situaci říct víc.
 
Žaškiv je město počtem obyvatel srovnatelné třeba s Turnovem či Ústím nad Orlicí a leží přibližně 140 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva. A právě v tomto městečku hřebčín s názvem Parade Allure od roku 1999 sídlí. V tamních stájích stojí dvě parkurové superstar: Cornet Obolensky a Comme Il Faut. 
 
Jak se tam koně, kteří zářili na světových kolbištích v německých barvách a platí za vyhledávané plemeníky, dostali? Jednoduše. Už když Cornet Obolensky mezi lety 2007 až 2012 soutěžil v sedle s německým reprezentantem Marcem Kutscherem, patřil zčásti ukrajinskému majiteli Valentinu Nychyporenkovi. 
 
Ten se na přelomu století jako fanoušek jezdectví rozhodl, že si založí spolu s Victorem Timoschenkem chov. Zkontaktoval vestfálský chovatelský svaz, když hledal kvalitního hřebce. Byl mu doporučen mladý belgický bělouš jménem Windows van het Costerveld. A právě Nychyporenko mu změnil jméno na Cornet Obolensky.
 

Čtěte také: ČJF je v kontaktu s Ukrajinskou jezdeckou federací. Nabídla jí pomoc

 
Skokan, který absolvoval olympijské hry v roce 2008 v Hong Kongu a má týmové zlato z mistrovství Evropy v Madridu, ukončil kariéru v roce 2012, a majitel ho později přesunul ze stájí Ludgera Beerbauma na Ukrajinu. „Byl bych raději, kdyby byl tady, ale jeho majitel ho chce mít u sebe,“ nechal se tehdy slyšet jeho jezdec Kutscher působící v téže stáji. 
 
Základnou se Cornetovi stal právě ukrajinský hřebčín, jehož představitelé úzce spolupracují hlavně s vestfálským chovatelským svazem, ale propojení jsou pochopitelně i do jiných evropských plemenných knih. Na světovém trhu je k dispozici téměř výhradně Cornetovo mražené sperma. 
 

Comme Il Faut a další

Ukrajincům patří i další výborný hřebec, sedmnáctiletý vestfálský hnědák Comme Il Faut. Ten se se sportem rozloučil teprve nedávno. Konec jeho kariéry oznámil na podzim 2021 německý parkurový reprezentant Marcus Ehning, který s ním mimo jiné vybojoval před třemi lety evropské stříbro v soutěži družstev. 
 
Comme Il Faut je s hřebčínem Žaškiv spojený už od narození. Jeho otcem je totiž Cornet Obolensky, a potomek připadl právě Ukrajincům. Majetkové poměry byly dohodnuty ještě před tím, než byly spojeny geny Corneta s další hvězdou skokové historie Ratinou Z, a on pak přišel na svět. 
 
V současné době je jeho spolumajitelem také Berni Wickenbrock, jehož citovala 26. února, tedy dva dny po zahájení invaze na Ukrajinu, Anna Nyström na švédském serveru Hippson.se: "Minulý týden jsme se pokusili dostat koně Comme Il Faut a Cornet Obolensky z Ukrajiny, ale bohužel už bylo pozdě. Nyní nikdo ze země nejezdí.“  
 
 

Čtěte také: Pomoc pro koně na Ukrajině: Jsme vděční, říká generální tajemník ВФКС

 
Comme Il Faut měl vyloženě smůlu. Když se v září 2021 loučil při mistrovství Evropy v Riesenbecku, uváděla média, že v Žaškivu stráví podzim a část zimy, aby se se začátkem připouštěcí sezony přesunul do Německa. Jeho transport byl dle webu Horses.nl plánován na čtvrtek 24. února, tedy přesně v den začátku ruské invaze. Stačilo by naložit ho o den dříve, ale nestalo se... A tak pár desítek kilometrů od válečné vřavy stojí nejen jeden z nejlepších plemeníků posledních dvaceti let, ale i jeho neméně kvalitní syn. 
 
Německý chovatel Jan Ligges, který se s Nychyporenkem přátelí a je s ním v neustálém v kontaktu, vnáší do situace klid. Ve čtvrtek 3. března pro Reitermagazin řekl: "Hřebčín je na velice venkovském místě, v lokalitě se zatím vůbec nic neděje."
 
Nejsou to však jen výše jmenované legendy, koho se hrozba války dotýká. Podle webu hřebčína mají k dispozici i holštýnského hnědáka jménem Captain Fire, s nímž skákal na mezinárodní úrovni Marco Kutscher. Na webu uvádí i vestfálského plemeníka Goliapha nebo belgického hřebce jménem Deep Purple. A uvádějí také přes čtyřicet chovných klisen.
 
Zda jsou všichni tito koně momentálně ustájení přímo v Žaškivu, nelze dohledat. V minulosti totiž většina sportujících hřebců pobývala v Německu u Ludgera Beerbauma a informace na webu Allure Parade nejsou zcela aktuální. Podle některých zdrojů tam stojí asi stovka koní. Na Horses.nl se však můžeme dočíst, že Nychyoporenko respektive hřebčín jich vlastní až dojnásobek.
 
Transport z válkou zasažené země je velmi složitý. „Je to spousta byrokracie. Budu na hranicích a budu vést jednání s polskou veterinární službou o možnosti zjednodušení postupu při přejezdu koní z humanitárních důvodů. Na ukrajinské straně nebudou problémy s překročením hranic,“ uvedl Generální sekretář Ukrajinské jezdecké federace Mykhaylo Parkhomchuk v začátku invaze. Státní veterinární správa ČR vydala 3. března upravené podmínky dovozu, a podobně postupují další instituce v sousedních zemích.
 
Mykhaylo Parkhomchuk připomněl také, že Ukrajinu nesmí opustit ukrajinští muži. Koně tak mohou převážet buďto ženy nebo cizinci, a to přes jeden přechod Korczowa – Krakowiec. Snaží se také dojednat spolupráci s majiteli klubu, kde je pravidelná zastávka při převozu koní do Evropy z Ukrajiny či zpět. 
 
Katastrofa, jež se na nedaleké Ukrajině odehrává, se pochopitelně dotýká všech zvířat, všech koní, bez ohledu na jejich sportovní úspěchy. Údaje o tom, jaká je koňská populace na Ukrajině se zdroj od zdroje značně liší. Podle Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT) měla populace koňovitých (tedy včetně oslů, mul, mezků) čítat v roce 2007 přes 550.000 kusů. Poslední informace z Ukrajinské jezdecké federace, jež se týkají výhradně koní, mluví o přibližně 100.000 kusů.
 
Zdroj: FEI, Equilife, Stud For Life, Horsemagazine, FAOSTAT
 
Foto: Herve Bonnaud / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE