reklama 11C

ČJF přehodnotila chybné rozhodnutí. Rozhodčím uznala zvýšení kvalifikace

ikonka

Výkonný výbor České jezdecké federace přehodnotil svá dřívější rozhodnutí týkající se žádostí zvýšení kvalifikace na národní rozhodčí, resp. rozhodčí specialisty v disciplíně skoky. Skoková komise přitom původně jejich schválení nedoporučila.
23.02.2024 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Kateřina Návojová (ilustrační foto)  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Česká jezdecká federace zveřejnila dvě zrevidovaná rozhodnutí Výkonného výboru, která se týkají žádosti zvýšení kvalifikace některých rozhodčích. 
 
Při svém zasedání na konci ledna totiž statutární orgán jezdeckého svazu neschválil na základě doporučení příslušné komise zvýšení kvalifikací pro Barboru Královou a Martina Blažka na rozhodčí specialisty v disciplíně skoky, zatímco Evě Siatkové a Janu Matuškovi ve stejné žádosti vyhověl.
 
Stejně tak Výkonný výbor ČJF neschválil na základě doporučení poradního orgánu vedeného Sylvií Bouškovou zvýšení kvalifikací Kláry Damborské, Daniely Ledlové, Kateřiny Jartimové, Jany Holíkové, Sandry Horákové Bejšákové a Šárky Pospíšilové na národní rozhodčí v disciplíně skoky.
 
V zápisu z lednového jednání skokové komise ČJF je uvedeno, že důvodem hromadného zamítnutí žádostí o postup na národního rozhodčího je fakt, že: „Členové komise bohužel neznají uvedené adepty dostatečně z praxe. Dochází potom k tomu, že se adept schválí formálně pouze na základě dokumentu s potvrzením o praxi z různých i menších závodů.“
 
Zástupci skokové komise v zápisu dále uvádějí, že se v reálné praxi na závodech setkávají s nekompetentními rozhodčími, což nepřispívá k pozitivnímu vývoji jezdeckého sportu. „Skoková komise z tohoto důvodu již dlouhodobě apeluje na to, že schvalování žádostí o získání vyššího stupně ve vzdělávání rozhodčích by měla mít ve své kompetenci např. komise rozhodčích. Kromě doložení praxe u kandidátů by bylo vhodné i přezkoušení odbornou komisí. Jen tak se dá dosáhnout zkvalitnění práce funkcionářů, a tím i zvýšení úrovně jezdectví v České republice,“ stojí v usnesení komise, u něhož však není uvedeno, kolika členy poradního orgánu bylo přijato. 
 
Po zveřejnění souhrnné zprávy ze zasedání Výkonného výboru ČJF na oficiálním webu spolku bylo toto rozhodnutí v kuloárech hojně diskutováno a po třech týdnech se členové statutárního orgánu, jehož členkou je i zmiňovaná předsedkyně skokové komise Sylvie Boušková, rozhodli své původní rozhodnutí přehodnotit. 
 
„Výkonný výbor ČJF tak učinil po detailním přezkoumání věci a jednotlivých podkladů k žádostem. Výkonný výbor ČJF konstatoval, že žadatelé naplnili veškeré náležitosti pro zvýšení kvalifikace dle Dokumentu vzdělávání ČJF platného v době podání žádostí, schvaluje tedy níže uvedené žádosti a upravuje tím svá předchozí usnesení č. 4.7/1/24 a č. 4.8/1/24,“ uvedli zástupci České jezdecké federace ve svém prohlášení.
 
Per rollam tak bylo rozhodnuto o novém usnesení, že Výkonný výbor ČJF po přezkoumání věci schvaluje zvýšení kvalifikací pro Barboru Královou a Martina Blažka (B3122) na rozhodčí specialisty v disciplíně skoky. Stejně tak schvaluje zvýšení kvalifikací Kláry Damborské, Daniely Ledlové, Kateřiny Jartimové, Jany Holíkové, Sandry Horákové Bejšákové a Šárky Pospíšilové na národní rozhodčí v disciplíně skoky.
 
Redakce Jezdci.cz požádala členku Výkonného výboru ČJF a předsedkyni skokové komise Sylvii Bouškovou o podrobnější stanovisko k celé situaci, kdy na základě chybného stanoviska poradního orgánu bylo přijato nesprávné rozhodnutí orgánu statutárního. Původně přislíbila, že se k tématu vyjádří v pátek odpoledne, ale později již nezvedala telefon. Bližší vysvětlení tak případně ke článku doplníme později.



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE