reklama 11C

Dubai je bojovnice, někdy je však těžké zvládat tu energii, říká Epaillard

ikonka

Ryzka s hvězdným původem Dubai du Cedre je jednou z kandidátek na účast na olympiádě. S Julienem Epaillardem měla skvělou sezonu 2023 a ve stejném trendu pokračuje i letos. Francouz si ji nemůže vynachválit, někdy má ale moc energie.
25.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Leanjo de Koster  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Julien Epaillard získal další cenné umístění, když v polovině dubna dojel druhý ve finále Světového poháru v Rijádu. Nemalý podíl na tom měla klisna Dubai du Cedre, jež patří k jeho nejlepším koním.
 
Letos jedenáctiletá francouzská ryzka má výborný původ. Otcem je Baloubet du Rouet, olympijský vítěz a trojnásobný vítěz Světového poháru. Dědem se strany matky je Diamant de Semilly, který byl oporou francouzské reprezentace a získal mimo jiné týmové zlato na Světových jezdeckých hrách v Jerezu. Chovateli klisny jsou Perrine Catelin a Sylvain Pitois, partnerský pár z Bretaně. 
 
Epaillard ji jezdí teprve druhou sezonu, první závody absolvovali v prosinci roku 2022. Před tím s ní skákala Margaux Rocuet. Na mezinárodním mítinku CSI se s ní objevila poprvé, když bylo ryzce sedm let. Za tři společné sezony absolvovala bezmála stovku parkurů na mezinárodních akcích, ke konci už s ní závodila i na úrovni do 150 centimetrů.
 
 

Smršť úspěchů

K Epaillardovi přišla klisna už s téměř nejvyšší výkonností a francouzský reprezentant ji posunul ještě výš. Hned od začátku s ní naskočil do mítinků CSI5*. Po pár týdnech spolupráce vyhrál rámcové dvoufázové skákání při Světovém poháru v Amsterdamu, hned poté zapsal první místo hned ve dvou soutěžích při Dutch Masters v s´Hertogenbosch.
 
Postupně se během roku 2023 Epaillard a Dubai zařadili do skokové špičky. V květnu vyhráli stopětapadesátku při CSIO5* na římském Piazza di Siena. V La Baule byli součástí družstva při pětihvězdovém Poháru národů a byli v něm jediní, kdo překonal dvě kola do 160 centimetrů bez trestných bodů.
 
Následovalo vítězství ve stopadesátce na červencovém CSI4* ve Valkenswaardu a začátkem září získali bronzovou medaili v soutěži jednotlivců na mistrovství Evropy v Miláně. 
 
Tím úspěchy minulé sezony zdaleka neskončily. V říjnu zapsali triumf v Grand Prix při CSI5*-W v Lyonu a o dva dny později dojeli na druhém místě ve stošedesátce bodované do Světového poháru. V listopadu zvedli ze sedaček diváky v naplněné O2 areně, když vyhráli extrémně náročnou dvoukolovou Super Grand Prix. 
 
Letos v lednu pak Epaillard s klisnou vyhrál pětihvězdovou Velkou cenu v Amsterdamu a nejnověji zazářil už zmíněným druhým místem ve finále Světového poháru 2023/2024.
 
 

Bojovnice

Francouz má pro Dubai jen slova chvály. „Ona je velká bojovnice. Vždy se snaží a vždy za mě bojuje. Někdy je trochu těžké zvládat tu její energii, je horlivá. Ale to je právě to, proč skáče tak dobře,“ řekl po úspěšném evropském šampionátu 2023. Zároveň ocenil, že ryzka, ačkoliv měla v nohou už několik těžkých kurzů, skákala ve finále vůbec nejlépe za celou akci.
 
„Znám ji lépe a lépe a těším se na společnou budoucnost. Spolu s Donatellem mám dva velmi silné koně pro nominaci do Paříže,“ připomíná jezdec ještě druhého top koně Donatella d´Auge, který navíc pochází z rodinné chovatelské produkce.
 
Dubai du Cedre už se také zapojila do chovu. Dva její synové jsou licentovaní jako plemeníci pro plemennou knihu francouzského jezdeckého koně, a to Istanbul du Cedre po Casallovi a Joli Coeur du Cedre po hřebci Dollar de la Pierre.
 
„Mám opravdu rád koně, jako je ona. Je to typická francouzská klisna, je velmi chytrá. Nyní se soustředíme na sport, ale po kariéře bych byl rád, kdyby působila v chovu,“ říká Epaillard. „Chov není matematika, trvá dlouho, než se pozná, jak pracovat s chovnou klisnou. Časem ji dobře poznáte, pak víte, jak ji nejlépe využít. Někdy spojení s určitým hřebcem nedopadne dobře, tak zkusíte jiného. Jsou ale klisny, které dávají dobrá hříbata vždy. Důležitý je kvalitní a prověřený původ klisny, což se vám vždy vrátí. Dubai je toho důkazem.“
 
Zdroj: FEI, StuDutch, Horsetelex



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

Související informace

Spáč jménem Kalinka: Když zrovna neskáče parkury, je zabořená v hoblinách
Kent Farrington v sedle Landona: Jezdec a kůň, kteří se pro sebe narodili
Já a Mumbai? Začátek byl těžký, na práci jsme měli opačný názor, říká Kukuk
Scholtens o hřebci Desperadovi: Je sladký, skvělou povahu předává potomkům
Zastaví z plné rychlosti, stačí říct, chválí Chardon zkušeného „Kapitána“
Pete býval divoký. Nikdy jsem neviděla koně tak házet hrby, říká Dujardin
Nino des Buissonetts: Ošklivé káčátko, z kterého vyrostl olympijský vítěz
Zlobivý šampion: Uceko měl kvůli svým kouskům zákaz chodit na dekorování
Coyle o klisně Legacy: Je fantastická. Všechny vrtochy jí proto odpouštíme
Chipmunk: Statečný kůň, který udělá vše pro to, aby jezdec mohl být hrdý
Consulent je důkazem, že na pozorného koně se nemá tlačit, říká Zdeněk Žíla
Jako byste pod sebou měli mašinu, popisuje Charlotte Fry hřebce Everdalea
Modrooký švihák Limonchello: Všude, kam vkročí, přitahuje pozornost
Rozloučila se Claire Z. Tenhle kůň pro mě znamená všechno, říká Devos
Geniální Dynamix: Nikdy jsem nic takového neviděl, líčí její chovatel
Kůň, který zvedl O2 arenu na nohy. Špičkový atlet Zineday nemá slabinu
Deset skvělých let ve voltiži: Aladin je mazel, slečinka i strašpytel
Odchází Creedance. Když končí takový kůň, ego jezdce musí jít stranou
Smutek v Ehningových stájích: Uhynula jedna z jeho největších hvězd
Ničeho se nebojí. Je až brutální, jak skáče, líčí chovatelka Ilianu
Hnědák Con Quidam: Kůň mimozemšťan. Skáče, jako by byl z jiné planety
NEPŘEHLÉDNĚTE