reklama 11A

Kůň upadl, nic se mu nestalo, ale politici opět volají po zákazu fiakristů

ikonka

Velký rozruch vzbudila fotografie ležícího koně na Staroměstském náměstí v Praze, který ve středu večer uklouzl. Ačkoliv se mu nic nestalo a odešel po svých bez jediného škrábnutí, někteří politici kvůli tomu opět volají po zákazu fiakristů v Praze.
03.05.2024 15:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Foto: Dominik Kučera a Josef Kočovský  |  Rubrika: Ostatní  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

 
Pražští fiakristé se po čase znovu dostali do hledáčku komunálních politiků i několika médií. Ve středu večer totiž jeden z koní provozovatelů koňských povozů uklouzl a zůstal chvíli ležet, než se ho za asistence kočí podařilo zvednout. Mezi tím však celou situaci zdokumentoval Dominik Kučera a snímky zveřejnil na sociálních sítích, jelikož nesouhlasí s pracovním využití koní v turistickém centru metropole.
 
„Včera jsme s přáteli procházeli Staroměstským náměstím. Na jednom místě byla velká skupina turistů kolem povozu, kteří si fotili zhrouceného koně. Trvalo asi 10 minut, než ho kočí odpoutali. Zdůrazňuji, že nevím, co bylo příčinou stavu zvířete,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kučera a doplnil, že by se podle něj Praha touto cestou neměla před turisty prezentovat. „Takové využívání zvířat nepatří do dnešní doby,“ domnívá se. 
 
Publikovaných snímků využili i někteří komunální politici, kteří již několik let chtějí politickým rozhodnutím provoz koňských povozů v Praze ukončit. Jedním z nich je bývalý primátor a současný náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). „Byl jsem upozorněný na tuhle znepokojivou fotku, na které leží svalený kůň zapřažený v kočáře. Podle našich informací mu podklouzla noha a teď je v péči veterinářů. Za Piráty každopádně dlouhodobě prosazujeme přístup důsledné ochrany zvířat, takže s provozem fiakrů na Staroměstském náměstí nesouhlasíme! V době, kdy jsem byl primátorem, už jsme fiakristům zrušili místa na náměstí v tržním řádu. To znamená, že teď tam podnikají nelegálně a je potřeba to řešit. Za Piráty navíc prosazujeme, aby byla fiakristům zrušena také nájemní smlouva, a nemohli tak stát na náměstí vůbec. Držte nám palce, pokud jako my souhlasíte, že si koně zaslouží důstojné podmínky, a ne být pouhou turistickou atrakcí,“ uvedl ve svém prohlášení na síti X. 
 

Psali jsme: Ani v létě koně fiakristů netrpí, opakovaně zjistily podrobné kontroly

 
K Hřibovi se přidal také Jiří Pospíšil Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). „Přátelé, chtěl bych se jen v krátkosti vyjádřit k fotografii ležícího koně ze Staroměstského náměstí. Podle mých informací koni podklouzla noha, a ačkoliv fotografie vypadá hrůzostrašně, koni se nemělo naštěstí nic vážného stát a po krátké chvíli se znovu postavil na nohy a ze Staroměstského náměstí odešel. Nicméně jsem o tomto incidentu informoval Městskou veterinární správu v Praze a očekávám, že i oni stav koně ještě znovu prověří,“ zmínil v úvodu svého příspěvku.
 
„Situace ohledně provozování kočárů na Staroměstském náměstí je právně složitější, nicméně v daný moment platí, že fiakristé nemají oprávnění na daném místě tuto činnost vykonávat! Oprávnění jim bylo zrušeno vyjmutím z tržního řádu. Stávající provoz kočárů řeší úřady. Jedním z nich je i živnostenský odbor, který již fiakristům udělil i pokuty. Nicméně koně jako takoví v danou chvíli na Staroměstském náměstí stát mohou. Fiakristé totiž zatím mají stále platnou nájemní smlouvu, která je opravňuje k užívání místa, kde koně dlouhodobě stávají. Shodou okolností ale tento týden proběhlo na Radě jednání ohledně vypovězení zmíněné nájemní smlouvy s fiakristy. A já jsem hlasoval pro vypovězení této smlouvy. Bohužel se ale nesešel dostatek hlasů a nepodařilo se ukončení smlouvy prosadit. Říkal jsem to už mnohokrát, že jsem pro ukončení provozování kočárů tažených koňmi. Na koaličním jednání vedení Prahy, které bude v příštím týdnu, tak budu s ostatními kolegy a kolegyněmi, kteří sdílí stejný názor jako já, řešit další kroky,“ pokračuje Pospíšil.
 
Společně se Zdeňkem Hřibem tak upozornil na paradoxní situaci, kdy se část politického spektra snaží zabránit fungování pražských fiakristů, ale vše zůstalo právně nedotažené. Radním se podařilo v minulosti odhlasovat zrušení míst pro fiakristy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce v tržním řádu, ale nájemní smlouva doposud nebyla vypovězena a fiakristé tak musí dál za pronajatá místa platit nájem. Koně tak na Staroměstském náměstí stát oficiálně mohou, mohou jezdit i přilehlými ulicemi, kde to nezakazují dopravní značky, ale nemohou si tímto jejich majitelé vydělávat. Ačkoliv se ve veřejných prohlášeních politici odvolávají na údajné špatné podmínky pro koně, Státní veterinární kontrola žádná pochybení při pravidelných kontrolách neshledala a odborníci se vesměs shodují na tom, že koně pražských fiakristů nijak nestrádají. 
 

Čtěte také: Zůstanou koňské povozy na Staroměstském náměstí? Sněmovní výbor je pro

 

Jinak tomu není ani v případě zmíněného silně medializovaného případu. Kůň sice uklouzl a na nohy mu musela kvůli postrojům pomoci kočí, ale nic se mu nestalo a je v pořádku. Dokazuje to zpráva MVDr. Miroslava Zoula, jenž byl přivolán ke kontrole zdravotního stavu koně. „Dne 2. 5. jsem byl zavolán k posouzení zdravotního stavu koně Huligán z důvodu pádu – zakopnutí koně při rozjezdu kočáru. Na koni jsem neshledal žádné oteklé ani natržené místo na končetinách ani na těle koně. Dne 2. 5. byl kůň Huligán klinicky v naprostém pořádku,“ konstatoval v oficiální zprávě, v níž preventivně doporučil dva dny odpočinku. Zprávu redakci Jezdci.cz poskytl předseda Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josef Kočovský, který navíc upřesnil, že se rozhodli koně nechat nad rámec doporučení odpočívat až do úterka.
 
„Je neuvěřitelné, co se opět kolem koní fiakristů strhlo za mediální humbuk. Kdyby upadl na Staroměstském náměstí člověk, řada lidí si toho ani nevšimne, natož aby jeho fotky publikovali na sociálních sítích a v médiích. Když koně tahají kočár v Kladrubech nad Labem, nikdo to nepovažuje za týrání koní, byť tam také jezdí po silnicích v běžném provozu. Kladruby jsou turistické centrum na seznamu UNESCO, ale koně tam za nepřijatelnou atrakci považováni na rozdíl od nás nejsou. Je to národní kulturní památka. – Na nás má část veřejnosti jiný metr a dívají se na nás, jako bychom koně týrali tím, že táhnou kočár ve městě. Jsou to však tažní koně, pro ně je taková činnost naprosto běžná. Koně jsou aktivní zvířata, nemohou jen nečinně stát ve výběhu,“ řekl Josef Kočovský. 
 
V podobném duchu se vyjádřil pro Blesk.cz i další z provozovatelů koňských povozů v Praze Václav Luka. „Spousty koní jsem odchoval, narodil, zachránil. A oni nám podsouvají, že je trápíme. Já bych byl úplně poslední člověk, kdo by něco takového dělal. Věnuji se tomu přes třicet let, dělal jsem prezidenta Jockey Clubu České republiky a mám na to maximální vzdělání, které existuje,“ vysvětlil Luka Blesku.
 
Navzdory tomu, že ani v tomto posledním případě nebylo koni fiakristů způsobeno žádné příkoří, odpůrci této živnosti ucítili příležitost, že by se téma zrušení nájemní smlouvy mohlo znovu otevřít, což potvrdil radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti). „V tomto volebním období jsem se už dvakrát snažil na radě prosadit výpověď nájemní smlouvy s fiakristy, naposledy tento týden v pondělí. Bohužel, výpověď podpořili pouze čtyři pirátští radní a Jiří Pospíšil – zbytek SPOLU a STAN očividně nechtějí, aby kočáry s koňmi z centra města zmizely. V té souvislosti jsem slyšel ‚argumenty‘, že koně tahle ‚práce‘ baví, jsou k tomu stvořeni a mají se báječně... Já se tedy spíš kloním na stranu těch odborníků, kteří říkají, že táhnout kočáry s turisty v centru města pro koně vhodné není, ať už kvůli rozpáleným a tvrdým povrchům komunikací, vysokým teplotám v létě, hluku, smogu, repetitivnímu chování či míšení s automobilovou dopravou. Jestli chcete, aby fiakry z centra města opravdu zmizely, pirátské radní o tom přesvědčovat nemusíte. My se o to snažíme,“ prohlásil na síti X. 
 

Nepřehlédněte: Nová naděje pro fiakry v Praze. Obavy o budoucnost koní však trvají

 
„Poradíme se s koaličními partnery, jak dál postupovat. Já v tomhle směru zase ctím demokracii. A většina rozhodne, jestli půjdeme cestou úplného ukončení, anebo cestou vylepšení podmínek pro koně,“ řekl Jiří Pospíšil redakci Blesku, která oslovila i primátora Bohuslava Svobodu (ODS). „Pochopitelně jsem naprosto proti jakémukoli jednání, které by ohrožovalo, nebo dokonce týralo zvířata. Podle mých informací, koni, jehož fotografie koluje medii, podklouzla noha, ale je v pořádku, z místa odešel po svých a nyní je v péči veterináře. Není zcela fér emotivním snímkem naznačovat, že šlo o nešetrné zacházení. Každopádně je mi to nesmírně líto. Samozřejmě to ale znova otevřelo debatu o fungování fiakrů na Staroměstském náměstí, která se tu vede už léta před naším nástupem do funkce. Problém považujeme za vážný a budeme se jím zabývat hned příští týden na koaličním jednání,“ dodal primátor.
 
Pražští fiakristé reagovali na celou situaci s nadsázkou a publikovali na facebookové stránce Kočároví koně Prahy prohlášení samotného koně. „Ahoj přátelé, jmenuji se Huligan, povoláním kočárový kůň na pražském Staroměstském náměstí a postaral jsem se docela o slušnej humbuk. Cítím se jako VIP, celebrita – jedno zakopnuti a pád a hnedle mám pomalu titulky novin, zajímá se o mne i svatební fotograf Dominik Kučera a komunální politik Pospíšil. Tak kluci, díky za péči – tady máte vyjádření od veterináře, že mi nic není! Bohužel jsem spadnul pod kámošku Suny, tudíž mne museli odpřáhnout. Ale zakopnout, to se prostě může stát každému! Dominiku, když se na svatbě rozbrečí dítě, tak taky voláš OSPOD pro týrání dětí?“
 
 

Jste pro definitivní konec fiakristů v Praze?

celkem hlasů: 435

Hlasování skončilo.

Ano 137 / 31.49%
Ne 268 / 61.61%
Je mi to jedno 30 / 6.9%



FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE