reklama 11A

Jumbo ve stopách Pamina a Kane Fortuny. Derby opět vyhrál Škobis

ikonka

Velký klusácký svátek hostila v sobotu 2. září Chuchle Arena Praha. Na programu bylo Derby bratrů Vávrových s mezinárodním obsazením a rámcový program obsahoval i další vrcholy jako Středoevropskou cenu, Velkou cenu tříletých či Cenu Labirinta.
04.09.2023 14:17  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Dlouhé měsíce se zdálo, že se o vítězi derby rozhodne mezi třídovou klisnou Moriah Boko a stále se zlepšujícím Jumbem. Do situace však nakonec výrazně promluvily přihlášky z Německa, odkud přicestovala silná dvojice stáje Gesvea – kromě znalce pražské dráhy Wigand Ecka to byl ještě dánský rodák Hot Dansk Dynamite. Podle sázkových kurzů nastupoval v roli favorita Jumbo v sulce se svým majitelem Zdeňkem Škobisem, ale tmavý hnědák stáje Viktoria neměl nic jistého.

Nejlepší startovní reakci měl německý Wigand Eck, za kterým se zařadili Bucefalos Misi, Moriah Boko a obíhající Jumbo. Už v prvním okruhu však přešel dopředu německý šampion Torsten Tietz s Hot Dansk Dynamitem a převzal otěže dostihu do svých rukou. Škobis s favoritem Jumbem zůstával okruh před cílem na předposlední pozici, aniž by akceptoval zrychlení předních koní a počkal s nástupem až na protilehlou rovinu. Tam ovšem neměl kudy proniknout mezi hradbou soupeřů a musel Jumba vytáhnout do zcela vnější stopy.

V závěrečném oblouku mělo šanci na úspěch všech šest aktérů, ale Moriah Boko navzdory pobídkám Pavla Vávry nedokázala zrychlit a souboj o vítězství se nakonec zúžil na Hot Dansk Dynamita a Jumba. Německý hnědák ovšem s příchodem do cílové roviny začal cválat a bylo rozhodnuto. Jumbo triumfoval jistě v kilometrovém čase 1:17,4 a vítězstvím v derby navázal na své úspěšné stájové kolegy Pamina a Kane Fortunu. Druhé místo nakonec získal německý Wigand Eck před mocně finišujícím Bucephalosem Misi a slábnoucí Moriah Boko.

Zdeněk Škobis a trenér Zdeněk Vávra si v Chuchle Areně Praha připsali i početně obsazenou Grand Prix du Ready Cash, jedenáctý díl celoroční série dostihů pro francouzské klusáky. Jejich pětiletý valach Intrepide Atout v napínavém finiši porazil Fly Spirita, třetí skončil suverén jarní části sezony Elixir de Charnie.

Velká cena tříletých, letos vypsaná jako Cena Rennverein Frontenhausen, se po škrtu německé Neny Greenwood stala čistě domácí záležitostí. Ideální odhad tempo předvedl jezdec a trenér Mykola Volf, který s hnědákem Best Of Jokerem ze stáje Sochor s.r.o. odskočil soupeřům o pět délek a zvítězil v kilometrovém čase 1:19,1.

Lahůdkou pro klusácké příznivce byl prémiový heat Středoevropská cena na 1670 metrů, v jehož dvou rozjížďkách se představili čtyři různí vítězové derby. Suverénní představení předvedl ten nejmladší z nich, pětiletý Jerry ze Stáje Květná. Se svým jezdcem a trenérem Ivanem Coufalem triumfoval v obou rozjížďkách, přičemž v té první porazil německého Beethoven Gara a ve druhé si bez větších problémů poradil s vedoucím koněm letošního Zlatého okruhu Paminem. Pokaždé při tom vyběhl kilometrový čas 1:14,7.

Úspěchem favoritky skončila Cena Moravsko-slezského klusáckého spolku neboli Cena Labirinta pro dvouleté klusáky. Švédská odchovankyně Västerbo Chilli z tréninku Pavla Tvrze uhájila i ve třetím startu kariéry neporazitelnost a s jezdcem Jindřichem Klaubenschalkem jistě porazila Fon Barona a klisnu Tam Taram OV.

Foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }