reklama 11A

Equinews: Letní cenu klisen vyhrála Classa. Epaillard hvězdou v Monaku

ikonka

Classa potvrdila roli favoritky a ovládla Letní cenu klisen v Karlových Varech. – Nejlepší český klusák Pamino letos poprvé prohrál. V Ceně Tillherra ho porazil Perceval. – Riesenbeck International letos již popáté vyhráli Global Champions League.
04.07.2023 23:19  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Hvězda Classy září dál, druhý karlovarský vrchol ovládl Yasánek

Souběžně s Mezinárodním filmovým festivalem se v neděli 2. července odehrál v Karlových Varech i první letošní prázdninový mítink. Hlavními dostihy byla dvě klání druhé kategorie včetně dvacátého ročníku Letní ceny klisen na 2000 metrů.
 
Brzy po startu se ujala diktování tempa domácí odchovankyně Askerana. Aktivní byly i Whirl Wind Girl a Pleione, zatímco favoritka Classa cválala schovaná v balíku koní. Na začátku cílové roviny zaútočila Porcinella, ale v polovině cílové roviny už vedla Whirl Wind Girl, výborně rozhýbaná žokejem Janem Vernerem. Sto metrů před cílem se ve vnější stopě vynořila vedle ní Classa s Lucií Fialovou a zdálo se být rozhodnuto, ale Whirl Wind Girl se nevzdávala a výsledkem byl krásný souboj. Cílová kamera zachytila o hlavu dříve pětiletou Classu ze stáje Martina Bláhy. Svěřenkyně Václava Luky mladšího zůstává i po druhém letošním startu neporažena. Třetí finišovala Porcinella.
 
Druhým vrcholem slunečného odpoledne byl dvojkový handicap Cena Suas Comodities na 1600 metrů. Po velkou část dostihu se střídali na špici dva domácí odchovanci, čtyřletý Yasánek a o rok starší Wakai Go. V cílové rovině se oba vyvezli do vnější stopy a svedli spolu velký souboj o vítězství. Ryzák Yasánek ze stáje Alegres dokonale využil nejnižší nesené hmotnosti v poli 51,5 kg a v sedle s šampionkou Jiřinou Andrésovou zvítězil o krátkou hlavu před Wakai Go. Jako třetí proběhl cílem Silver Trigger.
 
Českým odchovancům se v neděli dařilo. Příkladem byla i Cena ZPA-RP na 1400 metrů, v níž se radoval šestiletý Forte pod žokejem Adamem Florianem. Svěřenec trenéra Jaroslava Jelena ze stáje Pěčín – Jelen odkázal o 1 1/4 délky na druhé místo Admirala Pietta, pořadí tří nejlepších dotvořil Rabbit Spirit.
 
Po delší době se na české dráhy vrátil žokej Jaromír Šafář, který aktuálně působí ve Francii. V Karlových Varech si připsal Cenu EBF Stallions na 1600 metrů v sedle tříletého Chaldera. Hřebec stáje MUDr. Evy Nieslanikové seběhl karlovarskou cílovou rovinu s velkou lehkostí a dopřál čtyřnásobmu šampionovi jeho první letošní vítězství na domácí půdě. Druhý doběhl Partner In Crime a na desetinovou favoritku Ballantines zbyla třetí příčka.
 
Trenér Václav Luka a jezdkyně Lucie Fialová vyhráli kromě Letní ceny klisen ještě Cenu Elektrárny Tisová na 2400 metrů. V hřebčíně Napajedla narozená hnědka Carrera ze stáje PMA Racing Syndicate, vlastnící přihlášku do klasického Oaks, ukázala ve finiši na vnější straně dráhy solidní zrychlení a zdolala o 3/4 délky dalšího tříletka Caesariuse. Nejlepším starším koněm v cíli byl třetí Triplex.
 

Perceval ukončil Paminovu neporazitelnost, Moriah Boko vítězí dál

Sérií velkých dostihů v Chuchle Areně Praha pokračovala v neděli 2. července klusácká sezona. V mezinárodně obsazených vrcholech se favoritům dařilo jen střídavě, ale největší překvapení dne přinesla Cena Tilherra na vytrvalecké distanci 2715 metrů.
 
Po škrtu Masady nastoupilo jen pětičlenné pole a horkým favoritem byl letos neporažený Pamino s jezdcem Zdeňkem Vávrou. Nejlepší startovní reakci měli Inaccessible Grou a favoritův stájový kolega Ideal Majyc, zatímco Pamino zahájil na třetí pozici. Už po prvních stovkách metrů se však posunul na špici vytrvalý Perceval a dostih se začal vyvíjet poněkud jinak, než se očekávalo. Pamino kontroloval situaci z blízkého druhého místa a jako obvykle zaútočil tři čtvrtě okruhu před cílem.
 
Elena Salkovič-Volf však Percevalovi výborně rozvrhla síly a až do konce si držela výhodnou vnitřní stopu. Po zatočení do cílové roviny odskočila a vypracovala si menší náskok, který se Paminovi už nepodařilo stáhnout. Perceval zvítězil jistě o půl délky v kilometrovém čase 1 minuta 17 sekund a 9 desetin. Ze zbytku pole jako jediný udržel krok s nejlepší dvojicí Inaccessible Grou, který obsadil třetí místo.
 
Trenér Zdeněk Vávra si spravil chuť v Letní ceně čtyřletých, vypsané jako Cena Moravsko-slezského klusáckého spolku. Nejlepší čtyřletá klisna Moriah Boko na distanci 2180 metrů nepřipustila překvapení a v sulce s trenérovým bratrem Pavlem si bez velkých problémů doběhla pro další velké vítězství. Hnědka stáje Vávra Chropyně 2 se ujala vedení už v prvním okruhu a v závěru s přehledem odrazila nápor německého Hanke Palace Green. Na třetí místo se posunul tréninkový kolega vítězky Jumbo. Moriah Boko vyklusala kilometrový čas 1 minuta 17 sekund a 3 desetiny.
 
Zatímco mezi čtyřletými němečtí hosté neuspěli, v Letní ceně tříletých – Ceně Českého klusáckého spolku na 1670 metrů si odnesli vítězství. Tmavá hnědka Nena Greenwood ze Stall Gesvea se svým trenérem Robertem Pletschacherem sice musela bojovat, ale ve finiši zdolala o 3/4 délky favorizovaného Best Of Jokera. Třetí Time Break OV ztrácel dalších pět délek. 
 
Další z velkých překvapení dne se odehrálo ve Francouzské ceně Praha TV, sedmém dílu celoročního seriálu Trotteur Francais. Jako desetinový favorit odskakoval devítiletý Elixir de Charnie a když do závěrečného okruhu vbíhal hlava-hlava s vedoucím Intrepide Atout, zdálo se, že hvězda stáje Skree sahá po dalším úspěchu. Pětiletý Intrepide Atout ze Stáje Viktoria však neskládal zbraně a začal favoritovi utíkat. Do cílové roviny vbíhal s náskokem několika délek, a přestože Elixir de Charnie v závěru ještě rozbalil koncovku, na blíže než délku se ke svému mladšímu soupeři nedostal. Intrepide Atout s Pavlem Vávrou zvítězil v kilometrovém čase 1 minuta 17 sekund a 8 desetin, s odstupem třetí doběhl Fly Spirit.
 
Tři ze sedmi nedělních dostihů vyhráli svěřenci německého trenéra Roberta Pletschachera. Mimo jiné si připsali i Cenu Pražského magazínu na 1670 metrů, kde byl k vidění nejpůsobivější triumf celého odpoledne. Start-cíl běžící tříletý valach Kesio postupně poztrácel všechny soupeře a v sulce s Pletschacherem se prosadil stylem „zadrženě daleko“. Podobně suverénní byla i druhá Jacqueline J’Eso, zbytek pole dovedla do cíle Jilly J’Eso.
 

Prague Lions v Monaku byli osmí. LGCT vyhrál podruhé Julien Epaillard

Třem týmům se skvěle vydařila poslední červnový den úvodní část Global Champions League v Monaku, když ji dokončily bez penalizace. Mezi nimi byli i Prague Lions, které při devátém kole reprezentovali belgičtí jezdci Pieter Devos a Niels Bruynseels.
 
První část dvoukolové soutěže jim vyšla skvěle, jelikož jak Bruynseels na jedenáctiletém Matadorovi, tak Devos v sedle devítileté klisny Jarina J absolvovali kurz s výškou překážek do 160 centimetrů bez penalizace. Součet časů 146,64 pro ně znamenal průběžné druhé místo, přičemž do druhého kola postupovali s nulou na bodovém kontě ještě Paris Panthers a nejrychlejší Shanghai Swans. Při večerním startu Pieter Devos sedlal zkušenou šestnáctiletou klisnu Mom´s Toupie de la Roque a opět dovezl do cíle nulu. To samé se bohužel nepodařilo Nielsovi Bruynseelsovi na Matadorovi. Zaznamenal dvanáct trestných bodů a Pražští lvi se tak museli spokojit s osmým řádkem výsledkové listiny. 
 
Čistý štít neudrželi ani další dva celky. Z týmu Shanghay Swans měla chybu jak Jeanne Sadran s desetiletým hřebcem Dexter de Kerglenn, tak Max Kühner, který vyměnil jedenáctiletého hřebce EIC Coriolis de Isles za o rok staršího valacha Elektric Blue P. Osm bodů v kombinaci s časem 135,22 znamenalo konečný čtvrtý řádek výsledkové listiny za třetími Rome Gladiators reprezentovanými Shanem Breenem, Michaelem Duffym a Jérômem Guerym. 
 
Jak Ioli Mytilineou tak Harrie Smolders z Paris Panthers vyměnili pro druhý start své koně. Mytlilineou šla čistě jak s valachem L´Arstiste de Toxandra, tak s hřebcem Levis de Muze. Smolders po precizní jízdě s hřebcem Uricas v/d Kattevennen již stejný výsledek nezopakoval a na valachovi Monaco N.O.P. jednou chyboval. Čtyři trestné body by teoreticky stačily na vítězství, ale ne při součtu časů 137,36. Stejné bodové skóre totiž měli ještě Riesenbeck International. Christian Kukuk předvedl jak s hřebcem Mumbai, tak s klisnou Just Be Gentle bezchybné jízdy. Patrick Stühlmeyer, jenž nově přestoupil do tohoto celku ze Shanghai Swans, sice napoprvé s desetiletým hřebcem jednou chyboval, ale při druhém startu vše napravil a nejen, že nebyl penalizován, ale navíc cílem projel ve špičkovém čase 66,11 sekundy. I díky tomu jezdci Riesenbecku ukořistili již páté vítězství v letošní sezoně, což se dosud ještě nikomu nepodařilo. 
 
Za domácí tým Monaco Aces startovala v obou kolech GCL i Češka Sára Vingrálková. Na třináctiletém hřebci Kas-Sini DC zaznamenala nejprve jeden trestný bod za lehké překročení času, napodruhé měla osm trestných bodů po dvou chybách. Jelikož její kolega Francisco José Mesquita Musa inkasoval s Catch Me Marathon dvanáct bodů a pak přidal s Carte de Blue PS Marathon dalších osm, tak se Monaco Aces zařadili na třináctou pozici.
 
Zatímco Riesenbeck International mají po devíti kolech 213 bodů, druzí Madrid in Motion jen 175. O bod méně pak nasbírali třetí Paris Panthers a v elitní čtveřici jsou ještě se 147,5 body Stockholm Hearts. Jen půl bodu na ně ztrácí pátí St Tropez Pirates a šestí jsou se 139 body Prague Lions. Do konce základní části série zbývá ještě šest kol, a tak je dost času na výraznější změny v průběžném pořadí, které předurčí, která čtyři družstva si zajistí přímý postup do semifinále GCL Super Cupu, jenž se uskuteční v polovině listopadu v pražské O2 areně.
 
V sobotu 1. července se stal Port Hercule v Monaku dějištěm devátého kola Longines Global Champions Tour jednotlivců. Do Grand Prix s výškou překážek 160 centimetrů nastoupilo 38 kvalifikovaných dvojic.
 
Hned sedm z nich náročný parkur na velmi malém kolbišti nedokončilo. Celkem dvacet trestných bodů nasbírala Češka Sára Vingrálková na třináctiletém valachovi Kas-Sini DC a umístila se tak na posledním hodnoceném 31. místě. Pěti dvojicím se podařilo absolvovat základní část soutěže bez penalizace a postoupilo tak do rozeskakování na zkráceném kurzu. Hned tři rozeskakující se jezdci reprezentovali skoro domácí Francii, ale dva z nich nakonec skončili mimo stupně vítězů. Jeanne Sadran na patnáctiletém hřebci Unforgettable jednou chybovala a skončila tak pátá. O příčku před ní se umístil Philippe Rozier s dvanáctiletým hřebcem Le Coultre de Muze. 
 
Třetí od konce startoval Nizozemec Harrie Smolders se čtrnáctiletým valachem Monaco N.O.P. I napodruhé zopakoval bezchybnou jízdu a jeho čas 37,81 byl o téměř tři a půl vteřiny rychlejší než v případě Roziera. Řecká reprezentantka Ioli Mytilineou, která je při týmové Global Champions League kolegyní Harrieho Smolderse v týmu Paris Panthers a společně s ním v pátek vybojovala pěknou druhou příčku, taktéž předvedla precizní jízdu, ale na Smolderse nestačila o více jak dvě sekundy. Zařadila se tak na průběžné druhé místo a věděla, že poprvé ve své kariéře bude na pódiu pro nejlépe umístěné jezdce v Grand Prix LGCT. 
 
O tom, zda to bude druhý, nebo třetí stupínek, rozhodl poslední účastník finálové části Velké ceny – Francouz Julien Epaillard, jenž s desetiletým valachem Donatello d´Auge vyhrál už při pátém letošním mítinku v Saint Tropez. Ani v Monaku nezaznamenal žádnou penalizaci a čas rozeskakování 36,54 pro něj znamenal druhé vítězství v letošní sezoně této světové túry, které mu zajistilo finanční výhru 495.000 eur z výjimečné dotace ve výši půldruhého milionu.
 
Harrie Smolders tak musel být na jednu stranu velmi zklamaný, neboť časová ztráta 1,27 sekundy jej stála přesně 195.000 eur. Na druhou stranu i 300.000 eur je luxusní cena, a navíc díky druhému vítězství Epaillarda se může radovat z postupu do prestižní Super Grand Prix v Praze, v níž se skáče o neméně štědrou dotaci. Vedle Smolderse a Epallarda mají účast v tomto vrcholném klání sezony zajištěnou Christian Ahlmann, Henrik von Eckermann, Maikel van der Vleuten, Edwina Tops-Alexander, David Will, Katrin Eckermann a Philipp Weishaupt. 
 
K dispozici je už pouze šest míst. Nejbližší kolo proběhne za necelé dva týdny ve španělské A Coruñi. V druhé půlce července se Global Champions přesune do německého Riesenbecku. V srpnu jsou naplánované dvě zastávky v Londýně a ve Valkenswaardu. V polovině září bude dějištěm světové série Řím a základní část vyvrcholí na konci října v Rijádu. Tečku za celou sezonou pak udělá od 16. do 19. listopadu GC Prague Playoffs.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }