reklama 11C

Equinews: Global Champions má nové šampiony. Klusáci v Bravanticích

ikonka

V Rijádu vyvrcholila základní část parkurové série Global Champions. Vítězným týmem se stal Riesenbeck International, titul šampiona LGCT vybojoval Harrie Smolders. – V Bravanticích se konal předposlední klusácký mítink letošní sezony.
31.10.2023 14:00  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Riesenbeck International vyhráli GCL. Harrie Smolders je šampion LGCT

V saudskoarabském Rijádu se uskutečnilo poslední kolo parkurové série Global Champions. V týmové lize bojovaly o celkový triumf celky Riesenbeck International a Paris Panthers. V túře pro jednotlivce byl hlavním favoritem Harrie Smolders.
 
Členové družstva Prague Lions v závěru seriálu Global Champions League usilovali především o udržení šestého místa, neboť sedmí Scandinavian Vikings na ně ztráceli pouhý jeden bod. Do první části soutěže nastupovali za pražský celek Fernando Martinez Sommer s dvanáctiletou klisnou Lady van de Haartehoeve a Niels Bruynseels v sedle devítiletého valacha Origi VD Vosberg. Oba dokončili náročný kurz s výškou překážek 155 centimetrů bez penalizace a do druhého kola tak Prague Lions postupovali s velkými nadějemi. 
 
Druhý parkur již dosahoval výšky 160 centimetrů, a tak nastoupili do boje ti nejzkušenější. Jenže Pieter Devos s šestnáctiletou klisnou Mom´s Toupie de la Roque i Niels Bruynseels ve dvojici se čtrnáctiletým valachem Delux van T & L jednou chybovali a na kontě týmu tak bylo v součtu osm trestných bodů. Stejné bodové skóre měla i další čtyři družstva. O pořadí proto rozhodoval součet časů z druhého kola. Díky tomu Pražští lvi skončili třetí za druhými Stockholm Hearts. Ty reprezentovali Olivier Philippaerts na sedmnáctileté klisně H&M Legend of Love, Peder Fredricson v sedle sedmnáctiletého valacha Catch Me Not S a Malin Baryard-Johnsson sedlající patnáctiletou klisnu H&M Indiana. 
 
Na nejvyšší stupínek vystoupali při závěrečném dekorování jezdci týmu Riesenbeck International. Ti sice jako jedni z mála pro druhé kolo nevyměnili žádného koně, přesto se jim jako jediným podařilo celou soutěž dokončit s pouhými čtyřmi body. Zaznamenal je při druhém startu Eoin McMahon s jedenáctiletou klisnou Milou. Jeho kolega Philipp Weishaupt na devítiletém valachovi Zineday dovezl do cíle dvě nuly. 
 
Pro Riesenbeck International to bylo letos již šesté vítězství, v žebříčku nasbírali 332 bodů a zaslouženě tak vyhráli i celoroční bodování. Za tento triumf navíc získali tučnou finanční prémii ve výši 2.000.000 eur. S 318 body jsou druzí Paris Panthers, následují s 274 body Madrid in Motion a čtvrtým týmem, který se automaticky kvalifikoval do semifinále Super Cupu při listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně jsou Stockholm Hearts. Na jejich kontě je 250,5 bodů, tedy o dva a půl více, než si připsali pátí St. Tropez Pirates. O jejich neúspěchu přitom rozhodlo až poslední kolo, v němž byli až jedenáctí. V konečných součtech tak mají 248 bodů a měli tak dvaadvacetibodový náskok před šestými Prague Lions. Pořadí na pátém až šestnáctém místě však již jen určilo výši finančních dotací. Pro poslední závod Global Champions už nehraje žádnou roli, neboť všech dvanáct celků bude muset Praze projít čtvrtfinálovým sítem.
 
Při sobotní Longines Global Champions Tour Grand Prix Rijádu byli pod drobnohledem tři jezdci, kteří usilovali o titul šampiona celé série pro letošní rok. Lídr tabulky Harrie Smolders věděl, že pokud skončí do osmého místa, tak mu triumf bez ohledu na výsledky jeho soupeřů neunikne. V sedle jedenáctiletého hřebce Uricas v/d Kattevennen však dvakrát chyboval a s osmi trestnými body v čase 80,39 sekundy skončil až na 27. místě.
 
Jak průběžně druhý Maikel van der Vleuten, tak třetí v pořadí Henrik von Eckermann věděli, že potřebují skončit na první, nebo druhé příčce, aby si připočítali alespoň 37 bodů do tabulky. Oba totiž věděli, že se jim zároveň budou nějaké body škrtat, jelikož se do celkového pořadí započítává pouze osm nejlépe bodovaných výsledků. 
 
Švéd Henrik von Eckermann s třináctiletým valachem King Edwardem bohužel v základní části soutěže jednou chyboval, a i když měl velmi rychlý čas 70,84, tak skončil devátý za osmi postupujícími do rozeskakování. Mezi nimi nechyběl Nizozemec Maikel van der Vleuten v sedle třináctiletého valacha Deauville Z N.O.P. Jenže riskantní jízda mu nevyšla podle představ a se čtyřmi body v čase 41,68 se zařadil na sedmý řádek výsledkové listiny. V tu chvíli tak bylo jasné, že jeho krajan Harrie Smolders se stává šampionem LGCT 2023. Na svém bodovém kontě má totiž v součtu 252 bodů, zatímco Vleuten jich má 246 a Eckermann o půl bodu méně. 
 
Na čtvrtou pozici se nakonec vyhoupl Němec Christian Kukuk, a to díky tomu, že ve dvojici s třináctiletým valachem Checker 47 Grand Prix Rijádu vyhrál. Byl jedním ze tří účastníků, jimž se podařilo zopakovat na zkráceném kurzu čistou jízdu a jeho čas byl 37,56. Druhá se umístila Švédka Malin Baryard-Johnsson na patnáctileté klisně H&M Indiana, jež za vítězem zaostávala jen 16 setin vteřiny. Třetí byl Francouz Simon Delestre startující na desetiletém valachovi Dexter Fontenis Z. 
 
Pro Christiana Kukuka je vítězství v poslední letošní Velké ceně LGCT velmi důležité i z toho pohledu, že pro něj znamená zisk poslední zlaté vstupenky do listopadové Super Grand Prix. Kvalifikovanými účastníky jsou vedle Christiana Kukuka ještě Philipp Weishaupt, Katrin Eckermann, David Will, Edwina Tops-Alexander, Julien Epaillard, Maikel van der Vleuten, Henrik von Eckermann, Christian Ahlmann, Harrie Smolders, Bertram Allen, Max Kühner, Jessica Springsteen, Sanne Thijssen, Peder Fredricson a Andreas Schou. 
 
Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od čtvrtka 16. do neděle 19. listopadu, a kromě zmíněné sobotní Super Grand Prix LGCT bude mezi hlavní body programu patřit Super Cup GCL. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. 
 
Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále, což se bude týkat vedle jiných celků i družstva Prague Lions, jehož manažerkou je Anna Kellnerová. Pražští lvi tak budou potřebovat co nejsilnější podporu domácích fanoušků, aby bylo možné jim držet palce nejenom během úvodního dne. Do nedělního finále se z páteční části probojuje už jen šest týmů a stejný počet jich z klání vypadne. 
 

Leroy W porazil Pamina. Bravantická derniéra nabídla kvalitní dostihy

Předposlední letošní klusácké dostihy hostily v neděli 29. října Bravantice u Ostravy, které z technických důvodů převzaly mítink plánovaný v Chuchle Areně Praha. Za ideálního počasí se běželo sedm dostihů včetně Velké ceny Moravskoslezského kraje.
 
Vrchol odpoledne byl vypsán na vytrvalecké distanci 2640 metrů jako šestý díl celoročního Zlatého okruhu. V sedmičlenném poli nechyběl průběžný lídr prestižního seriálu Pamino, vedený svým trenérem a majitelem Zdeňkem Škobisem. Někdejší hrdina klasické trojkoruny se hned po startu posunul na špici a začal diktovat svižné tempo. V těsném závěsu se drželi favorizovaný Elixir de Charnie, Leroy W a také nová tvář na českých drahách Zoccoloduro O.P.
 
Když ale čelo naběhlo do rozhodujícího okruhu, souboj uchazečů o vítězství se zúžil jen na tři koně. Za Paminem se vyvezl další z někdejších derby-vítězů Inaccessible Grou a dostatek sil měl také pětiletý Leroy W. Právě posledně zmíněný zástupce stáje Vávra Chropyně v sulce se Zdeňkem Vávrou přešel v závěrečné dvoustovce do vedení a zvítězil v kilometrovém čase 1:16,851. Druhý finišoval se ztrátou 1 1/4 délky Inaccessible Grou a třetí příčka zbyla na Pamina.
 
Nejlépe dotovaným dostihem odpoledne byla Cena Moravsko-slezského klusáckého spolku, patnáctá část celoroční série Prix du Trotteur Francais pro francouzské klusáky. Na distanci 2140 metrů se stylem start-cíl prosadila horká favoritka Joria du Saptel, vedená svým trenérem Mykolou Volfem. Klisna stáje Sochor s.r.o. ve finiši odrazila o 1 1/4 délky útok Josseline J‘ Eso, třetí skončila Konexe.
 
Naopak nečekanou vítězku měla Cena obce Bravantice na 1640 metrů. Velkým závěrečným speedem si doběhla pro triumf jediná zástupkyně tříletého ročníku Iron Lady OV s jezdcem a trenérem Ivanem Coufalem, který se tak v průběžném pořadí šampionátu jezdců dotáhl na vedoucího Roberta Pletschachera. Na dalších příčkách se seřadili True Love OV a spolufavorit Hemlig Västerbo. Kilometrový čas dostihu byl 1:17,921.
 
V handicapové Ceně McDonal’ds na mílové trati se dočkal vytouženého vítězství spolehlivý Glagol. Ukrajinský rodák v sulce s jezdkyní Monikou Kalčíkovou odvodil dostih a v cílové rovině udržel o 3/4 délky za sebou Princess Cat. Pro třetí peníze si doběhl Chester.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }