reklama 11A

Equinews: Classa opět zářila v Chuchli, klusácký vrchol pro Coufala

ikonka

Čtvrtý start, čtvrté vítězství. Letošní velká série klisny Classy a Lucie Fialové pokračovala i v Memoriálu Harryho Petrlíka. – Dvanáctou část seriálu pro francouzské klusáky rozhodla pro sebe Janinn J’Eso s Ivanem Coufalem.
20.09.2023 09:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

V hlavní roli klisny a jezdkyně. To nejlepší z Dne Laty Brandisové

Za krásného letního počasí a početné divácké návštěvy se v Chuchle Areně Praha konal Dostihový den Laty Brandisové. Hlavními hvězdami byly 17. září klisny a jezdkyně. Těm prvním byl určen Memoriál Harryho Petrlíka, těm druhým Pohár Laty Brandisové.
 
Ve startovním poli jedničkového Memoriálu Harryho Petrlíka pro tříleté a starší klisny nechyběly vítězky dvou posledních ročníků Classa a Rabbit Coulsty. Největší pozornost poutala prvně jmenovaná svěřenkyně Václava Luky, která v žádném z předchozích tří startů nenašla přemožitele. Tentokrát narazila na soupeřky, s nimiž se potkala už v červnové Ceně Nory Jeane. Po startu poslal žokej Jiří Chaloupka podle očekávání na špici Rabbit Coulsty a aktivitou hýřila i tříletá Ballerina. Naopak Classa se pod Lucií Fialovou usadila na předposlední pozici.
 
Rabbit Coulsty měla dost sil i v cílové rovině a až do poslední chvíle bojovala o vítězství. Blíže vnitřní bariéře rozběhla finiš tříletá Eagle Babe a zcela zvenčí nasadila ke své pověstné koncovce Classa. Klisna v majetku Martina Bláhy se s každým cvalovým skokem přibližovala a v cíli byla o hlavu první před Rabbit Coulsty a Eagle Babe. Classa tak uhájila i ve čtvrtém letošním startu neporazitelnost a postarala se o 100. jedničkové vítězství trenéra Václava Luky.
 
Zajímavě obsazená byla i Cena Unicredit Bank. Ve dvojkovém handicapu na 1200 metrů mohlo pomýšlet na vítězství hned několik koní a nejvíce se věřilo domácímu odchovanci Yasánkovi. Nakonec ale byl nejrychlejší tříletý hřebec Little Lord v sedle se Sofií Kvízovou. Svěřenec Radka Holčáka dokonale využil nižší nesené hmotnosti 54 kg a navázal na srpnové vítězství z Karlových Varů. Ryzák stáje K-K Metal a.s. v závěru kontroloval situaci a ubránil se velkému náporu druhého Yasánka a třetí klisny Quiet Street.
 
Třetí zářijový mítink v Chuchle Areně Praha byl zasvěcený památce jediné vítězky Velké pardubické Laty Brandisové, návštěvníci si mohli přímo na závodišti prohlédnout část expozice ze zámku Řitka. Zároveň se běžel druhý ročník Poháru Laty Brandisové, dostihu určeného výhradně ženám-jezdkyním. V cílové rovině sahala po dalším úspěchu loňská vítězka Trezy Lady, vedená debutující amatérkou Kateřinou Bílkovou. Ve finiši ale nakonec rozhodla zkušenost, když ještě silnější závěr předvedl sedmiletý Sea The Night s Petrou Zedkovou a prosadil se jistě o půl délky. Mezi nejlepší tři se dostal ještě From The Stars s vedoucí ženou Ladies’ Cupu Alenou Plimlovou.
 
Ta si v neděli připsala do své letošní statistiky další bod. V Ceně společnosti Tipsport pro dvouleté koně se radovala na dvouleté ryzce Quieře, připravované přímo ve Velké Chuchli Ivanou Pejškovou pro majitele a chovatele Marka Šimáka. V Irsku narozená klisna měla ve finiši takovou převahu, že Plimlová mohla poměrně dlouho sedět téměř bez hnutí. Když Quieru pobídla, odskočila lehce o 3 délky. Boj o druhé místo rozhodla pro sebe dcera klasické vítězky Orphan Owidie a třetí doběhla Gold Scattered. 
 
Zajímaví dvouletí byli k vidění i v Ceně Chuchle Areny Praha na 1200 metrů. Velkou koncovku na vnější straně dráhy předvedla Rabbit Eagles s Nikolou Petrlíkem a po boji odkázala na druhé místo debutující Clash Of The Stars. Třetí finišoval Emblet. Vítězka, která odskakovala jako druhá největší outsiderka, běhá za stáj Rabbit Trhový Štěpánov a připravuje ji Allan Petrlík.
 
Kuriózní moment nabídl závěr Ceny Lucky Rain na 1800 metrů. Tříletý valach Roman Warrior se ve vítězné pozici lekl stínu tribuny a necelých sto metrů před cílem ztratil amatérku Kláru Chrbolkovou. Vítězství tak spadlo do klína dalšímu úspěšnému amatérovi Matyáši Lukovi s valachem Bacorou, na dalších místech doběhli Arielle a Amigo.
 
Úřadující šampion amatérů Matyáš Luka prožil v neděli velký den. Po triumfech s Bacorou a Captain Lukou završil v závěru chuchelského programu první hattrick své kariéry s šestiletým Mariosem v Ceně Dally Hit na 2200 metrů. 
 

Dramatický souboj francouzských klusáků v Chuchli získala Janinn J'Eso

Dva týdny po derby se do Chuchle Areny Praha v sobotu 16. září opět vrátily klusácké dostihy. Na programu jich bylo celkem sedm a vrchol odpoledne patřil francouzským klusákům. V Ceně Moravsko-slezského klusáckého spolku se sešla pětice aktérů.
 
Ve vyrovnaném poli nastupovala jako favoritka z první mety odskakující ryzka Jallia Sege vedená Mykolou Volfem, a právě ona se záhy po startu ujala vedení. Dostih na 2180 metrů provázely cvalové chyby. Té první se už v úvodu dopustila hnědka Josseline J’Eso s Veronikou Poršovou a pole se rychle roztáhlo. Jallia Sege měla na špici potřebný klid, při prvním probíhání cílem se však vedle ní vynořil pátý z derby Joker J’Eso. Blízko se držela i Joria du Saptel, zatímco druhá favoritka Janinn J’Eso ztrácela na nejlepší několik délek.
 
Když ještě před nabíháním do závěrečného oblouku zacválala Joria du Saptel, souboj o vítězství se zúžil na trojici čtyřletých. Už se zdálo, že Jallia Sege dotáhne své sólo do vítězného konce, ale v posledních metrech zrychlila Janinn J’Eso v sulce s Ivanem Coufalem a v cíli byla o čtvrt délky první. Jako třetí proběhl cílem Joker J’Eso, který byl zároveň posledním platně dokončivším koněm.
 
Napínavý závěr měla i Cena televize Praha TV, v níž německý Little Patrick podruhé v rozmezí dvou týdnů vyzval domácí špičku. Šestiletý hnědák trenéra Roberta Pletschachera se však nedostal přes čtvrté místo. Rozhodující moment přišel už během prvního okruhu, když Elena Salkovič-Volf razantně poslala dopředu šestiletého Percevala. Favorizovaný valach stáje Sochor s.r.o. se usadil na špici ve vnitřní stopě a svou pozici již nepustil. V posledních stovkách metrů se sice za ním vydal spolufavorit Leroy W se Zdeňkem Vávrou, ale ani jeho velký nápor v cílové rovině už na výsledku nic nezměnil. Perceval triumfoval o tři čtvrtě délky v kilometrovém čase 1:17,4. Třetí Masada ztrácela na Leroye W dlouhých jedenáct délek.
 
Mezinárodní obsazení měla i Cena závodiště Kalmartravet. O tempo se dlouho starala Monika Kalčíková se čtyřletou tmavou hnědkou Romalie, ale v cílové rovině akceleroval o rok mladší Amigo OV ze stáje Pražská agrární s.r.o. v sulce se svým trenérem Josefem Semerádem. Mohutný ryzák po několika kvalitních výkonech konečně prodal svůj potenciál a zvítězil po tuhém boji o čtvrt délky před Romalie a Shun Eck.
 
Svůj dostih měli v Chuchle Areně i dvouletí klusáci. Cenu Horse Sports s.r.o. na 1670 metrů poznamenala řada cvalových chyb, tři z devíti startujících byli diskvalifikováni. Jednou z nich byla i německá favoritka Palatani, která ještě na konci protilehlé roviny vedla, ale po jejím zacválání se posunul dopředu jeden z nejzkušenějších koní v poli Fon Baron ze stáje Sochor s.r.o. a s jezdkyní Elenou Salkovič-Volf si doběhl pro jistý triumf o bezmála pět délek. Druhé peníze získala stájová kolegyně vítěze Nevada OV, která odolala útoku třetího Funclub J‘ Eso.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }