reklama 11D

Začal platit nový dokument Vzdělávání v ČJF. Novinkou je hobby licence

ikonka

Česká jezdecká federace vydala ve čtvrtek 1. února nové znění dokumentu „Vzdělávání v ČJF“, jenž tentýž den vstoupil v platnost. Velkou novinkou je licence označovaná jako „Hobby – jezdecké minimum“. Ta však bude povinná až od roku 2025.
01.02.2024 22:23  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Kateřina Návojová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
K novému dokumentu „Vzdělávání ČJF“, s jehož zněním se jezdecká veřejnost měla poprvé možnost seznámit se na konci dne, od kterého je v platnosti, zástupci České jezdecké federace uvedli, že na něm pracovala řada odborníků z řad funkcionářů federace, včetně zástupců z jednotlivých oblastí. „Součástí dokumentu je také úspěšně navázaná spolupráce s MŠMT (pozn. red.: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky), díky které nově udělujeme akreditace vybraných vzdělávacích funkcí, například pro kvalifikaci instruktora jezdectví.“
 
Původní dokument z roku 2019 byl dle informací jezdeckého svazu restrukturalizován z dřívějších zhruba 240 na „pouhých“ 106 stran. „Cílem bylo dosažení přehlednosti, nedošlo však k opravdu radikálním obsahovým úpravám. Mezi podstatné změny lze nicméně zařadit například zřízení licence Hobby – jezdecké minimum, která nabyde platnosti k 1. 1. 2025, stejně tak jako systém vzdělávání trenérů II. třídy v jezdectví, který je závislý na nabytí platnosti akreditace od MŠMT,“ zmiňuje dále Česká jezdecká federace v průvodní zprávě. Doplnila také, že účinnost ustanovení o kvalifikaci trenéra II. třídy v jezdectví je od druhé poloviny roku 2024. Přestože ustanovení o „hobby licenci“ začne platit až od příštího roku, podmínky, resp. předepsané zkoušky si budou moci zájemci plnit již v průběhu letošní sezony. 
 
Ke zmiňovanému dokumentu se váže také jedno přechodné ustanovení: „Vzdělávací akce a Zkoušky základního výcviku jezdce (ZZVJ) vypsané v době platnosti původního dokumentu Vzdělávání s datem konání do 29. 2. 2024 včetně je možno dokončit i dle znění dokumentu Vzdělávání platného v době vypsání zmíněných zkoušek.“ Všechny ostatní akce se již řídí novým zněním dokumentu Vzdělávání.
 
„Věříme, že zjednodušení a přehlednost dokumentu bude ku prospěchu všech: lektorů i těch, kdo mají zájem se vzdělávat, a bude reflektovat potřeby jezdeckého sportu. Na dokončení implementace dopadu znění dokumentu na IT systém ČJF se aktuálně pracuje a o jeho vývoji budeme průběžně informovat. Připravujeme také on-line setkání nad případnými dotazy a představením celého dokumentu. Je plánováno na středu 7. února od 17:00 hodin a prezentovat dokument během něho budou garanti Ing. Eva Mentlíková, paní Sylvie Boušková a Mgr. Jaroslav Sedláček,“ dodali zástupci České jezdecké federace. 
 

Zkouškám ZZVJ předchází nově Hobby – jezdecké minimum

Jak již bylo zmíněno, největší novinkou je licence „Hobby – jezdecké minimum“, jehož cílem má být prověření nejzákladnějších znalostí a schopností jezdce, které jsou nezbytně nutné pro účast na hobby závodech ve všech disciplínách (kromě spřežení a voltiže), ale především pro zajištění bezpečnosti jezdců i koní. „Rok 2024 bude tzv. přechodným obdobím, během této doby si jezdci budou moci splnit Hobby – jezdecké minimum, které je bude opravňovat ke startům na hobby závodech ČJF od roku 2025,“ píše se v dokumentu
 
Česká jezdecká federace stanovila několik podmínek pro získání hobby licence. Kromě jejich splnění je samozřejmě nezbytné, aby byl uchazeč platným členem ČJF. První podmínkou je dovršení věku dle podmínek jednotlivých disciplín. Dále musí absolvovat zkoušku, která se skládá z teoretického pohovoru a praktické zkoušky v jízdě na koni a zacházení s koněm. 
 
Během pohovoru s komisařem musí uchazeč prokázat teoretické znalosti základních aktuálních Pravidel jezdeckého sportu (PJS), bezpečnostní pravidla pohybu na jízdárně a na opracovišti při závodech a v neposlední řadě pravidla nedovoleného zacházení s koněm. V praktické části se budou komisaři soustředit na znalosti výstroje koně a jezdce včetně praktické ukázky jako jsou například sedlání, uzdění a podobně. Je potřeba také předvést bezpečný pohyb s koněm při simulaci závodního opracoviště ve vyšším počtu koní. Metodika bezpečného pohybu koní na opracovišti bude zveřejněna na webu ČJF.
 
„Přihlášku na Hobby jezdecké minimum podává prostřednictvím JISu korespondent mateřského subjektu jezdce. Na přihlášce je povinné uvést jméno garanta, který si je vědom své odpovědnosti a možnosti postihu v případě, že schválí přihlášku na Hobby jezdecké minimum uchazeči, který není dostatečně připraven,“ stojí v podmínkách. 
 
Po úspěšném absolvování zkoušky Hobby jezdecké minimum bude jezdci v Jezdeckém informačním systému nastavena „hobby licence“, díky níž se bude moci účastnit od roku 2025 hobby závodů.
 
Zdroj: ČJF



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }