reklama 11D

Příští rok bude ještě lepší. Magic Merlin kouzlil i před prezidentem

ikonka

Velkým triumfem tříletých skončila nedělní 102. Lokotrans Cena prezidenta republiky. Před hlavou státu se prosadil favorizovaný Magic Merlin s Martinem Laubem, jemuž kladla tuhý odpor Garmona. Slavnostnímu odpoledni přihlíželo pět tisíc lidí.
22.10.2023 23:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Že je ryzák Magic Merlin velký talent, bylo jasné prakticky od jeho prvních krůčků. Pomalu zrající “dítě” stáje Lokotrans však potřebovalo čas a teprve ve druhé polovině sezony naplno prodalo, co v něm je. V neděli svěřenec Luboše Urbánka jako druhý kůň v historii završil unikátní vytrvalecký hattrick, když k předchozím vítězstvím v St. Legeru a Velké ceně českého turfu přidal i triumf ve 102. Lokotrans Ceně prezidenta republiky.

Před ním se tento kousek podařil pouze legendárnímu Law Sozirimu v první polovině devadesátých let, ten na to však potřeboval čtyři sezony. Magic Merlin pod žokejem Martinem Laubem ve strhujícím závěru o krk udolal další příslušnici klasického ročníku, statečně bojující domácí odchovankyni Garmonu, a stanovil nový rekord dostihu i dráhy 3:25,15 minuty. Třetí finišoval Dillon před slovenskou dvojicí Abellou a Palmerou.

Ceny vítězům předal prezident Petr Pavel, který se stal po Tomáši Garriguovi Masarykovi a Václavu Klausovi třetí hlavou státu přihlížející pražským dostihům. Přítomnost prezidenta a slunečné počasí přilákaly do hlediště Chuchle Areny Praha kolem pěti tisíc diváků.

 

Psali jsme: "Masarykův dostih" vstoupí do nové éry. Chuchli navštíví Petr Pavel

 

"Pro mě to dnes bylo asi druhé nejemotivnější vítězství hned po Velké pardubické. Takové množství diváků a pan prezident, to je zážitek na celý život. To mi už nikdy nikdo nevezme," usmíval se po doběhu trenér Luboš Urbánek.

Tříletí měli navrch

Vítězství horkého favorita předcházel poměrně rušný průběh dostihu. Po startu se ocitla na špici slovenská Palmera, od níž záhy převzal vedení chtivý Chaldero sledovaný Nairobi Boyem a pole se ještě při prvním probíhání cílovou rovinou rozdělilo na dvě skupiny. Magic Merlin a Garmona se drželi na chvostu té druhé a při vybíhání na protilehlou rovinu ztráceli na čelo poměrně dost délek.

“U mezníku 1600 metrů jsem viděl, že hrozí průšvih. Před námi byla hradba horších koní a vpředu kvalitní tempaři, tak jsem nechtěl sedět až tak daleko,” shrnul později Martin Laube.

Když zkusil Magic Merlina posunout blíže soupeřům, hřebec poměrně daleko před cílem zapojil nečekané množství energie a Laube ho musel opět korigovat. Před nabíháním do závěrečného oblouku se nicméně velké rozestupy mezi soupeři začaly stírat a 600 metrů před cílem byl jeden ze dvou nejdelších jedničkových dostihů rovinové sezony otevřenou partií.

Před distancí ho měli pod kontrolou tříletí - podél bariéry akcelerovala slovenská klasická vítězka Abella a prostředkem dráhy zaútočili Magic Merlin s Garmonou. Právě ti nakonec svedli souboj o vítězství. Ve chvíli, kdy Martina Havelková vrhla polosestru Koně roku Gaspariniho na úroveň favorita, nervózně popocházející Jan Demele před tribunou hlesl: "Teď mu vrátí porážku bráchy!" Magic Merlin se však za distancí opět dokázal dostat do vyšších otáček a velký nápor odchovankyně majitele Petra Karlíka odrazil.

"Garmona šla výborně, ale Magic Merlin mi výborně akceleroval. I v předchozích startech nejprve zrychlil a u distance má vždycky takový hluchý moment. Jezdec ho musí nechat, protože on pak ještě znovu vystřelí k cíli… Od St. Legeru udělal zase pokrok, ale pořád je to ještě zelenáč. Chvíli jede, pak skoro vůbec, pak zase moc. Příští rok bude ještě lepší," glosoval Laube.

Podle Luboše Urbánka vznikl plán na trojici jedničkových startů až v průběhu podzimu: "Po každém dostihu jsme přemýšleli, co s ním dál. Už po nepovedeném derby jsem majiteli říkal, že vyhraje St. Leger. To se stalo a kůň byl v tréninku stále veselý a dobře pracoval, tak jsme to znovu zkusili. Tím, že je ještě takové děcko, nedává do dostihů úplně všechno a neberou mu tolik sil."

Napínavá Cena běloušů, double Lebduškové

Prezident Petr Pavel dorazil na závodiště v půl třetí odpoledne a zůstal asi dvě hodiny. Na Cenu prezidenta sešel ze salonku dolů do hlediště a samotný dostih sledoval mezi ostatními diváky. Přítomnost hlavy státu přilákala do Chuchle Areny několik celostátních médií.

"Vážím si toho, že tady můžu být, protože ten dostih má úžasnou atmosféru, ale hlavně je to navázání na tradici. Když člověk sedí na tribuně a cítí, že se ti koně blíží do cíle, to napětí, které roste, tak je to opravdu moc pěkné," řekl Pavel novinářům.

Těsným soubojem vyvrcholil 16. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour, kterou pro sebe rozhodl pětiletý Parigi pod žákem Tomášem Romanem. V Česku poprvé startující valach stáje PP Zámrsk z tréninku Jiřího Brože o hlavu udolal veterána Politicum, třetí doběhla Rabbit Coulsty.

V Ceně Fitmin Solution pro dvouleté české odchovance na sebe při debutu na dráze upozornil ryzák Maxmilián z vlastního chovu Rabbitu Trhový Štěpánov. Syn někdejší zimní královny Rabbit Motivator přišel pod Jiřím Chaloupkou s krásnou koncovkou a nechal o 3/4 délky za sebou stájovou kolegyni Zoju Top. Pro třetí peníze si doběhl aktivní Aaron.

Cenný nedělní double slavila žákyně Anna Lebdušková. Nejprve se radovala s pětiletou Dontellyourmother v trojkovém sprintu na 1200 metrů a v závěru odpoledne přidala další úspěch na tříleté bělce N’Oublie Pas, díky němuž rozhodla o svém vítězství v celkovém hodnocení celoročního Hipospol Cupu.

Překvapení se zrodilo v Ceně Nagano Golda na 1800 metrů, kde klasicky umístěná Eagle Babe prohrála s teprve podruhé startující vrstevnicí Last Chance. A atraktivní podívanou nabídla i závěrečná Cena společnosti Loko Trans Media na 2400 metrů. Tříletá Triestina pod amatérkou Klárou Chrbolkovou utekla na protilehlé rovině soupeřům o nesčetné délky, v lahovickém oblouku si však dokázala odpočinout a ve finiši jistě o 2 délky odrazila nápor Askerany a Old Eagla.

Foto: Tomáš Holcbecher / Chuchle Arena Praha




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }