reklama 11D

"Přerostlé dítě" Lokotransu udeřilo. Magic Merlin je klasickým vítězem

ikonka

Pomalu zrající Magic Merlin s žokejem Martinem Laubem ovládl nedělní PP Asset Management St. Leger v Chuchle Areně Praha. Největší komparační dostih na 1600 metrů Velká cena Prahy CK Martin Tour skončil úspěchem šampiona mílařů Ignaciuse Reillyho.
04.09.2023 01:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Moment, ve který stáj Lokotrans doufala už před Českým derby, nakonec přišel první zářijovou neděli. Hřebec Magic Merlin, velké malé dítě centrály Újezd u Boskovic, kvůli němuž trenér Luboš Urbánek prožil řadu bezesných nocí, si v PP Asset Management St. Legeru pohrál se soupeři a ozdobil se v Chuchle Areně Praha titulem klasického vítěze.

V sedle se stájovým žokejem Martinem Laubem zdolal jistě o 1 1/4 délky Jardin Micheleta a časem 2:56,5 zaostal jen o dvě desetiny sekundy za rekordem dostihu i dráhy. Na dalších příčkách doběhly klisny domácího chovu, outsiderka Carrera a polosestra Koně roku Gaspariniho Garmona.

"Magic Merlin dnes sice vyhrál St. Leger, ale stále je to přerostlé dítě. Když je schovaný, umí v dostihu relaxovat. Dostal čas a zraje ve vynikajícího vytrvalce. Určitě neřekl poslední slovo," podotkl Martin Laube, který si připsal vůbec první klasické vítězství na české půdě.

 

Čtěte také: V Arganovi "bouchly saze" a vyhrál kvalifikaci na Velkou pardubickou

 

Na dražbě ročků stál nepřehlédnutelný ryzák s výraznými bílými odznaky 36 000 eur, což z něj dělalo nejdražšího koně na startu letošního derby. Vrchol sezony však pro Megic Merlina přišel příliš brzy.

Pozdní francouzský odchovanec vstoupil do sezony až květnu, ale při svém premiérovém vítězství i následné třetí příčce ve Velké červnové ceně měl Laube plné ruce práce, aby syna výborného Ulyssese udržel v rovné stopě. V Českém derby přišel o veškeré šance nepovedeným průběhem ze špice, ve slovenském ekvivalentu naznačil potenciál čtvrtým místem. V kontaktu se soupeři však nehýřil sebevědomím a místy se projevoval zbrkle.

Kůň na příští sezonu

Ani v neděli nešlo zdaleka všechno hladce. Magic Merlin špatně odstartoval a uskočil z boxů doleva, což ovšem Laube využil ve svůj prospěch a usadil hřebce na chvostu pole. Určující pro jeho úspěch se ukázalo být tempo. Po vlažném úvodu se dostal na špici Norton a jeho žokej Jiří Palík rozjel závěrečný klasický dostih sezony výrazně svižněji. Spolu s ním se drželi vpředu Stormy Awakening a Well Golden, blízko cválal i Ganibet.

Favorit Jardin Michelet se pohyboval kolem pátého místa. Adam Florian ho však začal přistrkávat už v lahovickém oblouku a dvojnásobný klasický vítěz stáje Cardboard se dlouho před cílem nechával tlačit. Nakonec se mu podařilo nastartovat solidní nástup ve vnější stopě, jenže to už se rozbíhal i prostředkem dráhy jdoucí Magic Merlin. Hřebec stáje Lokotrans měl znatelnou převahu, Laube za distancí jezdil už jen rukama.

"Abych se přiznal, ani dnes Magic Merlinovi nevyšel takový průběh dostihu, jaký bych si představoval. Bylo to takové roztěkané, ale to je tím, že zkrátka ještě není dospělý. Doma v práci se často leká a ještě bude chvíli trvat, než se podaří tyhle drobnosti odbourat. Myslím si, že to bude kůň až na příští tok, kdy věřím, že už nebude potřebovat ani postranní beránky, s nimiž nastupoval dnes," přemítal trenér Luboš Urbánek.

Třetí Carrera ztrácela na vítěze 7 1/4 délky, ale svým tradičním úderným finišem si doběhla pro zatím životní výsledek. Za dcerou někdejší dvojkové vítězky Coffoly se ukázala v dobrém světle i zezadu útočící Garmona. Dlouho vedoucí Norton uhájil páté místo, poslední dotované příčky si zajistili Mes Ailes a nečekaně nevýrazný Charpentier.

Ignacius Reilly stále umí

Ve druhém vrcholu dne, Velké ceně Prahy CK Martin Tour, byla největší pozornost upřena na někdejšího nejlépe hodnoceného koně české Klasifikace Partenita. V Česku debutující hřebec majitele Viktora Tymošenka se však musel spokojit s třetím místem. Pro jisté vítězství si doběhl sedmiletý Ignacius Reilly pod Jiřím Chaloupkou. Bělouš Syndikátu V3J, jehož od letošní sezony trénuje Eva Záhorová, akceleroval v polovině cílové roviny a na jeho koncovku nikdo neměl.

"Překvapilo mě, jak lehce zvítězil, ale před dostihem jsem si říkal, že bychom měli skončit mezi třemi nejlepšími. Tempo bylo slušné, což mu vyhovovalo, pak jsme si našli místo a závěrečnou třístovku seběhl naprosto lehce. To už jsem věřil, že mě nikdo nechytí," řekl po doběhu Chaloupka.

Největší komparační dostih na 1600 metrů dal solidní vysvědčení letošním tříletým. Dlouho vedoucí Shahbandar udržel druhé peníze před Partenitem a spolehlivou Zariyannkou. Další člen klasického ročníku Devil In Pink doběhl pátý. V těsném doběhu dělilo druhého a sedmého koně v cíli jen asi 2 1/2 délky.

Ignacius Reilly si letos po Velké květnové ceně a bratislavské Ceně Scottish Rifla připsal již třetí jedničkové vítězství. Kromě toho finišoval v létě čtvrtý v jedničkovém handicapu v Mnichově, kde podlehl jen o délku někdejšímu druhému z Velké jarní ceny Westminster Nightovi.

Vítězná premíéra Clémenta Lecoeuvra

Chuchle Arena Praha v neděli viděla také 18 000. dostih své historie. Stylově se jím stala poprvé do zářijového termínu přesunutá Conseq Simsonova cena pro dvouleté koně. Při své pražské premiéře se v ní prosadil Francouz Clément Lecoeuvre v sedle podruhé startující klisny Dantawi ze stáje Ekols Skalica ČR.

Svěřenkyně Václava Luky táhlou koncovkou zdolala lehce o 2 délky spolufavoritku River Dawn, třetí skončila Natymar. Blízko byl i zpočátku vodící Didier, zatímco špatně ovladatelný Funssio doběhl sedm délek za polem.

Pohledným dostihem byl dvojkový handicap na 1800 metrů, v němž triumfoval stylem start-cíl domácí odchovanec Napajev s Adamem Florianem. Letos již dvakrát v Německu vítězný ryzák trenérky Heleny Voršilkové v cílové rovině pohodlně odskočil o 5 délek. Souboj o druhé místo pro sebe rozhodla Comming Pulse před Yonellou.

V další části Fitmin Cupu pro dvouleté českého chovu lehce zvítězila Leonarda z tréninku Michala Kalčíka, díky níž se jezdkyně Alena Plimlová vyšvihla do čela průběžného pořadí BoKaBau Ladies’ Cupu.

Závěr odpoledne patřil žokeji Petru Foretovi a stáji MUDr. Evy Nieslanikové. V rozmezí půl hodiny slavili double prostřednictvím tříletého Chaldera a o dva roky staršího Mike Majka.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }