reklama 11C

Den dvou Luků. Classa opět neprohrála, šampion amatérů slavil hattrick

ikonka

Výborná Classa své příznivce v neděli opět nezklamala, než se ale ve finiši naplno rozběhla, důkladně jim pocuchala nervy. Králem rámcového programu v Chuchle Areně Praha byl třikrát vítězný Matyáš Luka, dostih jezdkyň ovládla Petra Zedková.
18.09.2023 12:49  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

I ve čtvrtém letošním startu si ryzka Classa ze stáje Martina Bláhy udržela čistý štít. Svěřenkyně Václava Luky však v Memoriálu Harryho Petrlíka pro tříleté a starší klisny opět lehce zabrnkala na nervy svých příznivců. Poté, co předchozí starty vyhrála o krátkou hlavu, hlavu a krk, přidala do své galerie úspěchů další těsný doběh.

V sedle s Lucií Fialovou udolala až těsně před cílem vedoucí Rabbit Coulsty a navázala na svůj předloňský triumf ve stejném dostihu. Výrok rozhodčích zněl opět "boj hlava". Třetí doběhla tříletá Eagle Babe před další příslušnicí klasického ročníku Ballerinou, pro niž se mílová distance nedělního vrcholu v Chuchle Areně Praha přece jen ukázala být dlouhá.

"Spadl mi velký kámen ze srdce. Classa dnes byla favoritka a hodně se jí věřilo, to je vždycky zodpovědnost," přiznal Václav Luka, slavící 100. vítězství kariéry v jedničkovém dostihu. "Je to další mezník, kterého si velmi vážím. Takové věci člověku dávají motivaci snažit se dál. Jen si teď musím vytyčit další cíl."

 

Čtěte také: Lysá nad Labem ruší mítink 28. září. Dráhu rozryla divoká prasata

 

Classa vybojovala deváté vítězství z dvanácti startů a pokud zůstane zdravá, měla by nadále zůstat v tréninku. "Ona vždy vynaloží jen tolik sil, aby to stačilo na těsné vítězství. Nemá potřebu nějak zvlášť dominovat. Je možné, že ji teď zkusíme v blacktype dostihu v Miláně. Classa však samozřejmě potřebuje svou půdu, takže to ještě není jisté. Pokračovat v kariéře by ale měla, není důvod končit. I kvůli zraněním toho v minulosti tolik neodběhala a teď vypadá ve velké pohodě," podotkl Luka.

Pohár Laty Brandisové pro Zedkovou

Rámcovému programu vévodila dvojková Cena Unicredit Bank na 1200 metrů, v níž na předchozí vítězství z Karlových Varů navázal tříletý Little Lord se Sofií Kvízovou. Ryzák stáje K-K Metal a.s. si ve finiši jistě o půl délky poradil s dotahujícím Yasánkem, třetí skončila Quiet Street před dvojicí svěřenců Jaroslava Jelena Fortem a Mormillem.

"Zkraje sezony je lákavá cesta do klasických dostihů, ale zjistili jsme, že to pro Little Lorda nebylo ono. Nakonec jsme mu našli parketu a teď se začíná projevovat jeho potenciál," neskrýval spokojenost trenér Radek Holčák.

Nedělní mítink v Chuchle Areně Praha se jinak nesl ve znamení vzpomínání na vítězku Velké pardubické Latu Brandisovou, jejíž památku připomněl druhý ročník Poháru Laty Brandisové určený výhradně jezdkyním.

Na distanci sahala po dalším úspěchu loňská vítězka Trezy Lady s debutující amatérkou Kateřinou Bílkovou, ale nakonec rozhodly zkušenosti Petry Zedkové na sedmiletém valachovi Sea The Night. Hnědák stáje Epona z tréninku Tomáše Váni se prosadil jistě o půl délky, třetí místo získal From The Stars pod Alenou Plimlovou.

"Je to nepopsatelné, vnímám to jako svůj zatím největší letošní úspěch. Chvíli se mi to zavřelo a neměla jsem kudy jít, v půlce roviny mi vypadla otěž a zase se mi to zavřelo. Nakonec se ale našla skulina a to už jsem věděla, že to vyjde," přemítlaa Petra Zedková po předání nezvykle velkého putovního poháru.

"Dream team" Bartoš senior a Luka junior

Vítězky nejvíce sledovaných dostihů odpoledne bohužel musely své účinkování v Chuchli předčasně ukončit. Lucie Fialová utrpěla zranění nohy, Petru Zedkovou vyřadil nepříjemný pád při opouštění paddocku, kvůli němuž se start závěrečného dostihu zpozdil o 33 minut.

Štěstí v neštěstí měla další členka mladé jezdecké generace Klára Chrbolková. Ta ve čtyřkové Ceně Lucky Rain s tříletým Roman Warriorem směřovala k vítězství, ale padesát metrů před cílem se počtvrté v životě startující valach lekl stínu tribuny a uskočil. Chrbolková spadla pod nohy za ní běžících soupeřů, kteří se jí naštěstí dokázali vyhnout. Vítězství tak spadlo do klína Bakorovi s Matyášem Lukou.

Úřadující šampion amatérů se stal jedním z hrdinů chuchelské neděle, když v závěru rušného dne završil první hattrick kariéry. Dva ze tří vítězů mu nasedlal Josef Bartoš starší, kromě Bacory byl nejrychlejší také Marios v závěrečné páté kategorii na 2200 metrů

"V dostihu jsme se trochu naháněli, ale v cílové rovině Marios zapnul a neskutečně zrychlil. Že bych dnes mohl mít šanci na hattrick, se mi ani nesnilo. Bylo to pro mě velké překvapení," pochvaloval si Luka, kterého tento týden čeká v rámci seriálu mistrovství světa Fegentri debut na britské půdě.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }