reklama 11B

Ponntos to v Dubaji miluje. Ví, že je hvězda, ujišťuje Eva Nieslaniková

ikonka

Pět startů v rámci Dubai Racing Carnivalu stihne Kůň roku 2023 Ponntos. Šampion českých sprinterů obdržel pozvánku do Al Quoz Sprintu, která jeho tým přiměla přehodnotit původní plány, a to přesto, že distance je 200 metrů nad hřebcovým optimem.
22.03.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

O neplánovaném prodloužení úspěšného pobytu nejlepšího českého sprintera Ponntose v Dubaji rozhodl jeden e-mail. Pozvánka do 1,5 milionem dolarů dotovaného Al Quoz Sprintu, vypsaného v rámcovém programu Dubai World Cupu.

"My už jsme byli všichni sbalení domů a měli jsme vymyšlené, kdo pojede pro koho na letiště. Já jsem měla v práci rozplánované Velikonoce, ale ten mail všechno změnil. Přišlo to pro nás úplně nečekaně," vypráví majitelka Eva Nieslaniková.

Výprava z Tušimic u Kadaně tak na poslední chvíli změnila plány a Ponntosovo loučení s Meydanem odsunula na poslední březnovou sobotu. Podle předběžných zpráv by se měl český zástupce příští týden utkat se soupeři z USA, Hongkongu, Japonska, Velké Británie, Francie a Spojených arabských emirátů.

 

Čtěte také: Loni to nebylo ono, ale letos mám na dostihy velkou chuť, říká Palík

 

"Rozhodli jsme se, že je to jednou za život. Něco takového už nikdy nemusí přijít, pouhá účast je pro nás úžasná. Nejdeme do toho dostihu s žádnými ambicemi. Já Ponntose nikdy nepodceňuji, je to výborný kůň a vím, že zase zabojuje. Ale přece jen to tentokrát bude na 1200 metrů, tak uvidíme, na jaký výsledek to bude stačit."

Už nyní je přitom jasné, že se Ponntosovo účinkování v Dubaji zapíše zlatým písmem do historie českého turfu. Hned při svém prosincovém debutu ovládl listed Ertijaal Dubai Dash, následovaly druhá příčka v grupě 2 Blue Point Sprint, páté místo na písku v Jebel Ali Sprint a čtvrté peníze v grupě 3 Nad Al Sheba Turf Sprint. Všechny zmíněné dostihy měřily 1000 metrů.

"Do Dubaje přijel ze zimy, kdy byl trénink skoro nemožný. Párkrát se proběhl, nastoupil do letadla a za týden běžel. A jemu to prostě neskutečně sedlo, on ty dubajské podmínky miluje. Je tam spokojený, veselý, má maximální péči a ví, že je hvězda. Všichni kolem něho běhají a jemu to vyhovuje," popisuje Nieslaniková.

Trénink šestiletého hřebce podle ní doznal jistých změn. "V práci jsme ho nehonili. Jde se proběhnout, ale nedostává velkou práci před dostihem, jak byl zvyklý dříve. To jsme úplně vypustili. Nejsou na něm znát žádné známky únavy. Je úplně v pohodě a je to znát i na jeho časech, které se stále zlepšují."

Pro Evu Nieslanikovou jsou úspěchy Ponntose více než splněný majitelský sen. "S něčím takovým jsem v našich začátcích totiž vůbec nepočítala. Loňská sezona byla celkově ze zpětného pohledu skvělá. Ponntos byl oceněný na galavečeru, tatínek vyhrál šampionát a dařilo se nám v Chuchli. My nakupujeme v jiném cenovém spektru než některé jiné stáje a tudíž ani nelze být zklamaní, je to samá radost. Určitě nás to neskutečně spojilo a nakoplo."

Starty koní v oranžovo-bílých barvách pro ni představují vítané zpestření v pracovním zápřahu na klinice v Olomouci. "O naší stáji vědí kolegové i pacienti, mám kolem sebe v naší klientele už takovou koňskou partu, která to sleduje. Na klinice se vystřídali i různé žokejové. Kolegové si toho všímají a vždycky se ptají, kdy začne sezona. Vlastního koně si ale ještě nikdo z nich nekoupil," směje se Eva Nieslaniková.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }