reklama 11A

Kladrubský hřebčín má nové návštěvnické centrum. Vzniklo z bývalých stájí

ikonka

Národní hřebčín Kladruby nad Labem ve čtvrtek otevřel nové návštěvnické centrum. Rekonstrukce dvojice staveb, které tvoří funkční celek a jsou viditelné všem návštěvníkům, započala 8. listopadu 2022.
28.03.2024 15:38  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytl Národní hřebčín Kladruby  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Stavby tvořící nové návštěvnické centrum v Kladrubech nad labem byly v průběhu 20. století výrazně pozměněny necitlivými úpravami dle požadavků provozu hřebčína. Při rekonstrukci tak byl kladem důraz především na navrácení vzhledu z konce 19. století. 
 
Adaptací bývalých stájí (tzv. Marodestall) vzniklo v levém objektu nové návštěvnické centrum Národního hřebčína, které svojí atmosférou respektuje historický kontext stavby a zároveň díky příznivé dispozici představuje významný kvalitativní posun pro prezentaci památky návštěvníkům. 
 
„Druhý objekt, bývalá kovárna s pozdně barokní částí, patří k nejstarším objektům v celém Národním hřebčíně. Po polovině 20. století byla tato budova adaptována na vrátnici hospodářského dvora hřebčína, později využívána jako skladové prostory. Zde byla dispozice i účel ponechán stavu před rekonstrukcí,“ uvedl náměstek ředitele pro služby a správu majetku Martin Lacina. 
 
Slavnostního otevření se ve čtvrtek 28. března zúčastnil mimo jiné náměstek ministra zemědělství ČR Milan Daďourek, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a zástupce zhotovitele stavební společnosti BFK service a. s. Martin Linhart. Po slavnostním přestřižení pásky měli pozvaní hosté možnost si celý objekt detailně prohlédnout a zhlédnout fotografie před a po rekonstrukci. 
 

Psali jsme: Národní hřebčín odchoval vloni 86 hříbat a navštívilo ho 85 tisíc lidí

 
„Letošní rok se ponese v duchu oslav pěti let od zápisu na Seznam světového dědictví, třicátého let výroční od začátku spolupráce s dánskými královskými stájemi, dvaceti let od začátku spolupráce se Švédskou královskou jízdní gardou a sto padesáti let od poslední návštěvy kladrubského hřebčína císařem Františkem Josefem I. a jeho manželkou Alžbětou Bavorskou,“ dodal ředitel Národní hřebčína Jiří Machek. 
 
Poté již následovalo slavnostní zasazení solitéra buku lesního červenolistého v těsné blízkosti návštěvnického centra, který bude tvořit dominantu přilehlého okolí. „Shluk buků červenolistých nalezneme na začátku krajinářského parku Mošnice, proto jsme se rozhodli právě pro tento druh stromu, abychom symbolicky propojili krajinu kladrubského hřebčína,“ upřesnila vedoucí střediska Správa kulturní krajiny Jana Votrubová.
 
Zdroj: tisková zpráva Národního hřebčína Kladruby nad Labem



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE