reklama 11B

Vermelho očima trenérky: Vyhrála Jarní cenu klisen, ale stále neukázala vše

ikonka

Příchodu klasické vítězky Vermelho do českého tréninku svým způsobem pomohl její tréninkový kolega Showpower. Cestoval do dostihu v Deauville, kde klisna zaujala českou ekipu. "Je klidná a má to v hlavě srovnané," říká Ingrid Janáčková Koplíková.
07.05.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

Sobotní Jarní cena klisen vlastně ani nestihla být příliš napínavá. Favoritka a "poloviční" vítězka předzkoušky Vermelho ze stáje Jany Fialové měla v cílové rovině brzy navrch, a přestože v posledních metrech ještě přilétly finišující soupeřky, o vítězství svěřenkyně Ingrid Janáčkové Koplíkové nebylo ani na okamžik pochyb.

"Myslím si, že má i na víc. Klidně může někde zabojovat o status blacktype koně," řekla po doběhu trenérka, která o den později přidala triumf s Gabonem ve slovenské Velké jarní ceně a tuto neděli bude usilovat o letošní klasický hattrick v českém ekvivalentu.

Vermelho přišla do českého tréninku na podzim s francouzským ratingem 37 kg. Kariéru zahájila v barvách majitelky Rebeccy Hillen a tréninku Henri-Francoise Devina, pro něž mezi koncem května a začátkem listopadu absolvovala sedm startů.

Lehce ovládla mílové maiden na závodišti Saint-Malo a čtyřikrát se umístila. O jejích dalších osudech rozhodl listopadový start v listed Prix Zedaan v Deauville, kde sice skončila sedmá, ale porazila českého zimního favorita Showpowera a zaujala tým z Lysé nad Labem.

 

Čtěte více: Vermelho potvrdila třídu. Janáčková "raz-dva" i v Jarní ceně klisen

 

Dceru raného Showcasinga a třetí z UAE Oaks (Gr. 3) Runner Runner vybral Mario Pinto pro majitelku Janu Fialovou a Vermelho byla na listopadové dražbě koní v tréninku v Deauville vydražena za 27 000 eur.

"Měli jsme ji vyhlédnutou. Pro nás většinou kupuje koně Mario, má volnou ruku a s majiteli se pak vždycky rozhodujeme, jestli ano nebo ne. Ale on je ten hlavní, kdo vybírá koně a zatím má šťastnou ruku," poznamenala minulý víkend Ingrid Janáčková Koplíková.

"Zaujala nás už v tom listed. Vždycky se v takových případech snažíme sehnat informace ze stáje, jak se ti koně chovají, jak na tom jsou a co by se dalo zlepšit. Snažíme se přijít na to, jak s takovým koněm pracovat a kde by měl běhat. Vermelho se nám líbila i exteriérově. Je to přece jen větší kobyla, spíš hřebčí typ," dodala.

V nových barvách debutovala tmavá hnědka 19. února v Cagnes-sur-mer, když obsadila blízké čtvrté místo v classe 2 na 1600 metrů. V jejím sedle byl Alexis Pouchin, který ji jezdil už jako dvouletou. O týden později stejná dvojice přidala pátou příčku mezi tříletými na 1500 metrů, délku a čtvrt za starým známým Showpowerem. "V tom dostihu musela dvakrát přibrzdit. Nebýt těch incidentů, možná by Showpowera tenkrát porazila," vzpomíná Janáčková Koplíková.

Zimní pobyt na Azurovém pobřeží však byl pro klisninu další kariéru určující. "Hlavní byla příprava v Cagnes-sur-mer, tam se mi začala hodně líbit. Viděli jsme, že s ní musíme pracovat v klidu. Ze začátku byla vnitřně trochu nervóznější, ale věnovali jsme se jí a dnes je zcela vyrovnaná. V práci je dopřednější, ale má to v hlavě dobře srovnané, pracuje se s ní dobře," chválí klisnu trenérka.

Vermelho naznačila své možnosti už v dubnovém Memoriálu Rudolfa Deyla, kde se po změně stopy ve finiši ještě dělila o vítězství v současném doběhu s tréninkovou kolegyní Ciotolou. V Jarní ceně klisen už nepřipustila žádné komplikace a v sedle s Tomášem Lukáškem se ozdobila titulem klasické vítězky. Celkem vyhrála tři ze svých jedenácti startů, na dotacích vyběhala 1 094 750 Kč.




FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE