reklama 11A

"V Lysé zná každý centimetr". Aeneas obhájil vítězství v Prvomájové

ikonka

Před početnou diváckou kulisou si Aeneas po roce zopakoval triumf v Prvomájové steeplechase a dokázal, proč je v Lysé nad Labem jako doma. Valacha trenéra Josefa Váni tentokrát dovedl k úspěchu dvojnásobný vítěz Velké pardubické Lukáš Matuský.
01.05.2024 21:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

Desetiletý tmavý hnědák Aeneas pod žokejem Lukášem Matuským s přehledem obhájil loňské vítězství v Prvomájové steeplechase města Lysá nad Labem. Svěřenec Josefa Váni nastoupil v závěrečném okruhu a před zaplněnými tribunami porazil o 3 1/4 délky dlouho vedoucího Enjeu d’ Arthel. Třetí doběhl Korfu, zatímco spolufavorit Ocean Life ztratil jezdce za irskou lavicí.

V barvách stáje Statek Blata Český ráj běhající Aeneas prodloužil svou sérii, když šest ze svých sedmi vítězství slavil právě v Lysé. S Matuským se potkal teprve podruhé v kariéře, jeho pravidelný jezdec a rekordman dostihu Jan Kratochvíl měl ve středu povinnosti ve francouzském Wissembourgu. Pro Josefa Váňu, který dění na polabské dráze rovněž sledoval pouze na dálku, to bylo šestnácté trenérské vítězství v Prvomájové steeplechase během 29 let.

"Musím říct, že koník byl perfektně připravený a je vidět, že tady v Lysé zná každý centimetr. Sám si zatočí, kam potřebuje a jezdec ho musí jen nechat, aby si v klidu skákal. Když ho to baví, dokáže porazit i opravdu dobré koně," řekl Lukáš Matuský po doběhu.

 

Čtěte také: Láska na první pohled. Jak Opinion Maker nadchl Pavla Lišku pro dostihy

 

Populární dostih původně vypadal jako poměrně otevřená partie, Aeneas měl totiž velkého soupeře ve druhém z loňského Gran Premio Merano Ocean Lifeovi. V Česku debutující ryzák z tréninku Grega Wroblewského pracoval kolem třetí čtvrté pozice, jenže za irskou lavicí Marek Stromský neuseděl dopad a opustil valachovo sedlo.

O svižné tempo se staral druhý z loňského ročníku, slovenský zástupce se slavnou francouzskou minulostí Enjeu d’ Arthel. Za ním se střídali Aeneas, Korfu a Prince d’ Orage, zpočátku aktivní klisna Hoola Hoop byla ještě před naběhnutím do rozhodující fáze zadržena.

Jakmile Matuský nastoupil, záhy se ukázalo, že mu nikdo nebude moci konkurovat. "Měl jsem plán, že nastoupím při posledním překonávání anglického skoku. Od začátku ale bylo poctivé tempo a koníka jsem nechal odpočívat až do posledního kola. Na protilehlé rovině jsem ho posunul na špici a nechal jsem ho pracovat," popsal spokojený Matuský.

Enjeu d’ Arthel vydržel se silami a nenechal vítěze výrazněji utéct, Matuský však v cílové rovině kontroloval situaci. "Nedal jsem Aeneasovi ani jednu pobídku, nebylo to potřeba. Jen jsem se ohlížel, jestli ke mně někdo nepřichází, ale byl jsem v klidu. Kdybych to potřeboval, Aeneas by ještě dokázal zabrat," potvrdil Matuský.

Úspěšný návrat Australiena

Prvomájový mítink se odehrál na dobře připravené dráze a za krásného slunečného počasí, účastníkům i pořadatelům však po velkou část odpoledne komplikoval situaci silný vítr. Rámcový program se nesl ve znamení dvojnásobných vítězů.

Sledovaný návrat někdejšího jedničkového vítěze Australiena na dráhu po devatenácti měsících v Ceně Benzina Milovice (1700 m) skončil jistým triumfem o 2 délky. Populární bělouš Stajne Corinne ČR se prosadil pod Petrem Foretem prakticky stylem start-cíl a ve finiši zlomil odpor klisny Comming Pulse. Foret prakticky stejným způsobem triumfoval i v zahajovací Ceně Realstav MB (1600 m) s šestiletým Aidensfieldem.

Druhým středečním vítězem trenéra Stanislava Popelky se stal ryzák Angkor Wat s Janem Odložilem ve Steeplechase Mirakulum (3700 m). Valach stáje Joly si udával vlastní tempo a pro své čtvrté překážkové vítězství v kariéře si doběhl stylem “zadrženě 10”. U jeho předchozích triumfů zněly výroky rozhodčích zadrženě 12, velmi lehce 13 a zadrženě 12. Druhá doběhla Sardinie před Premier Lionem.

Na středeční double dosáhly i trenérka Lenka Horáková a žákyně Anna Lebdušková, které se společně radovaly z vítězství dvou veteránů českého chovu. Nejprve devítiletý Orson ze stáje Vega-Horáková jistě ovládl pátou kategorii na 2200 metrů a o hodině později ho napodil ve IV. kategorii na 2400 metrů o dva roky starší Waste No Time, jemuž se těsně před cílem podařilo o délku předstihnout dlouho vedoucího Respekta.

Cenu hřebčína Dar horse v rámci Conseq série pro český chov si připsal stylem start-cíl čtyřletý Old Eagle z vlastního chovu Farmy Pavlin dvůr, kterého trenér Pavel Hlavatý nasedlal Jiřímu Chaloupkovi. Druhá Eagle Babe ztrácela dvě délky, třetí skončil Si Su Henki před polokrevným Maldinim. Favorizovaný Decameron měl na protilehlé rovině problémy s ovladatelností a amatérovi Matyášovi Lukovi nezbylo, než ho zadržet.

V závěrečném Handicapu Pragis (1300 metrů) se vyčlenila z řad nezvítězivších čtyřletá Micwe ze stáje Epona. V sedle s Petrou Zedkovou utekla soupeřům o 13 délek a naznačila další rezervy. Druhá finišovala svého času klasicky umístěná Lady Sophie před Launch Zone.




FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE