reklama 11C

Láska na první pohled. Jak Opinion Maker nadchl Pavla Lišku pro dostihy

ikonka

Oba procestovali kus světa. Opinion Maker jako dostihový kůň, jeho majitel Pavel Liška jako tenista a absolvent univerzity na Havaji. Když se spolu po letech potkali ve Velké Chuchli, vznikla úspěšná stáj Liška team. Toto je její stručná historie.
30.04.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Marcela Kozová  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12A

Jeden z nejpopulárnějších chuchelských koní Opinion Maker nikdy nevyhrál derby, celou kariéru je doma na kratších a středních distancích. Když ale bělouš minulý měsíc slavil desáté narozeniny, dostal od svého majitele Pavla Lišky věnec, kterým by nepohrdl leckterý derby-vítěz.

"Opinion Maker neboli Opík, jak mu říkáme, je velká osobnost. Miluje ho nejen celá naše rodina, ale máme i hodně kamarádů a známých, kteří se naučili chodit na dostihy právě díky němu. Vytvořil se kolem něj zvláštní fanklub," říká o svém oblíbenci Pavel Liška.

Na první pohled jsou zvláštní dvojice. Hřebec, který během kariéry procestoval půlku Evropy, a bývalý úspěšný tenista, pro něhož dostihy představují návrat ke staré lásce.

 

Čtěte také: Překážky počkají. Merino si bratislavskou "demolicí" řekl o pozornost

 

"Začalo to už v dětství. Maminka mi tenkrát koupila welsh ponyho Šárku, a protože mezi naše dlouholeté rodinné kamarády patřila trenérka Ivana Pejšková, měli jsme Šárku ustájenou u ní. Chodil jsem klisnu jezdit a bylo to krásné, ale Šárka se postupně ukázala jako dost složitá a jen těžko ukočírovatelná osobnost. Nakonec jsme ji museli prodat," vzpomíná syn zpěváků Pavla Lišky a Boženy Ulrichové.

Přes půl světa zpátky ke koním

Koně poté v jeho životě na delší dobu vystřídal tenis. Jako junior byl chvíli českou jedničkou a ve světovém žebříčku se dostal na 89. místo. V juniorské kategorii si vyzkoušel účast na grand slamech a dalších velkých turnajích.

"Byly to krásné roky života a dalo mi to strašně moc. V tenisu ale platí, že jestli chcete mezi profesionály uspět, musíte tomu dát všechno. Konkurence je extrémní a musíte se se tomu věnovat na sto procent. To jsem v jedné chvíli už nechtěl. Na univerzitě na Havaji jsem vystudoval politickou vědu a vládu, tedy obdobu naší politologie, a pak už jsem se viděl jinde. Víc mě to táhlo k podnikání," konstatuje Liška.

Nějaký čas po návratu do Česka se shodou okolností opět potkal s trenérkou Pejškovou a slovo dalo slovo, že by si rodina ráda pořídila dostihového koně.

"Vlastně jsem se obloukem vrátil ke koním. Dostihy mě moc zajímají, líbí se mi to prostředí i lidé okolo. Potkal jsem na závodištích hodně lidí, kteří ten sport opravdu milují. I proto na závodišti sedím nejradši dole v hledišti mezi diváky, co tam chodí celý život a mají koně rádi. To mě vyloženě nabíjí," popisuje Liška.

Prvním koněm stáje Liška team se před čtyřmi lety stal právě Opinion Maker. "Paní trenérka nám volala, že má krásného koníka. Jeho majitelem byl starší pán, jemuž zdraví už neumožňovalo se koníkovi věnovat. Jeli jsme se do stáje podívat a hned jsme se do Opíka zamilovali. Řekli jsme si: To je on, toho chceme! Od té doby ho chodíme pravidelně navštěvovat a myslím, že jsme si spolu vytvořili vazbu."

Z Itálie přes Francii do Česka

Tehdy šestiletý Opinion Maker měl tenkrát za sebou už poměrně dlouhou historii. Zoffanyho syn zahájil kariéru v Itálii, kde jako dvouletý a tříletý vyhrál čtyři dostihy včetně listed v Pise. V barvách stáje Effevi následně ovládl prodejní dostih na 1400 metrů na dnes již nefungující pařížské dráze Maisons-Laffitte a během zimního mítinku v Cagnes-sur-mer si vyběhal francouzský rating 38 kg.

O jeho stěhování do Česka rozhodla v dubnu 2018 prodejka v Moulins. Po druhém místě ho za 10 100 eur koupil trenér Zdeno Koplík a bělouš přešel do majetku stáje Walter. Už jako svěřenec Ivany Pejškové začal od sezony 2019 pravidelně běhat na českých drahách. První tuzemské vítězství slavil s Eduardem Pedrozou v rámci tehdejšího Evropského poháru žokejů, stihl se umístit v Drážďanech a o pár měsíců později se poprvé potkal s Pavlem Liškou.

Ostřílený hřebec přinesl novému majiteli štěstí a svými úspěchy ho rychle uvedl na dostihovou scénu. Mezi lety 2020 a 2022 triumfoval celkem v pěti dostizích včetně Lázeňské míle, kde zdolal Torque Powera, a dokázal se vrátit i po vleklém zranění, které si přivodil na kolotoči. Celkově má na kontě sedm vítězství z jednapadesáti startů v pěti různých zemích.

"Během jeho rekonvalescence, kdy jsme řešili, jestli odejde do důchodu, jsme si řekli, že naši stáj rozšíříme. Spolu s Hanou Juránkovou jsme na dražbě koupili kobylky Happy Scarlet a Yellow Curry," vypráví Liška.

Obě klisny loni dokázaly na dráze zvítězit, ale Yellow Curry nedlouho po svém úspěchu uhynula na koliku. Do nové sezony tak rodinná stáj, která za svou čtyřletou existenci slavila už sedm triumfů, vstoupila s dvojicí zástupců v tréninku Martiny Havelkové.

"Uvidíme, jak proběhne letošní sezona. Opinion Makera necháme běhat, dokud bude zdravý a dokud ho to bude bavit. Pak ho čeká zasloužený důchod, určitě bych si ho chtěl nechat. A pak se zamyslíme, jak stáj zase posílit," usmívá se Liška.

Když má říct svůj dostihový sen, chvíli přemýšlí. "Ten pocit, když váš kůň běží, je úžasný. To nedýcháte a když se navíc ještě podaří výsledek, je to nepopsatelný pocit. Mým snem asi je, aby Opinion Maker ještě jednou vyhrál a ukázal, že na to stále ještě má. Jinak si přeji hlavně, aby naši koně byli zdraví. Do budoucna bych si přál mít koníka, který by se ukázal ve větším dostihu v zahraničí, ale to asi ještě nějaký čas potrvá," uzavírá Pavel Liška.




FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE