reklama 11D

Další klasika pro Janáčkovou s Lukáškem: Gabon dominoval v Bratislavě

ikonka

Pomyslnou remízou skončil ex-federální souboj ve slovenských klasikách. Zatímco Jarná cena kobýl se stala kořistí domácí She Free s Jiřím Palíkem, ve Veľkej jarnej ceně se s lehkostí prosadil ze stájové taktiky profitující Gabon pod Tomášem Lukáškem.
05.05.2024 20:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

Druhé klasické vítězství v rozmezí čtyřiadvaceti hodin si v neděli připsali žokej Tomáš Lukášek a trenérka Ingrid Janáčková Koplíková. Tandem, který v sobotu slavil v Jarní ceně klisen prostřednictvím Vermelho, udeřil o den později s Gabonem ve slovenské Veľkej jarnej ceně spoločnosti K-K Metal (1700 m, 25 000 eur) v rekordu dostihu i dráhy 1:42,57.

Stříbrný z loňské Ceny zimního favorita profitoval v Bratislavě z dokonalé stájové taktiky, když dostih ve svižném tempu odvodil jeho stájový kolega Vodnikov a postupně přidával na obrátkách. Lukášek usadil Gabona na druhé pozici a 300 metrů před cílem převzal vedení.

Hřebec stáje Statek Blata Český ráj v cílové rovině hravě odskočil a uštědřil první porážku kariéry domácímu Boulevard Blanqui, který se k němu dokázal přiblížit na 4 1/4 délky. Třetí doběhla jediná klisna v poli Eskadra Zero, zatímco Vodnikov se propadl na sedmou příčku.

 

Čtěte také: Vermelho potvrdila třídu. Janáčková "raz-dva" i v Jarní ceně klisen

 

"Měli jsme to dnes dobře rozehrané. Rychlejšího koně jsme poslali dopředu a ten lepší cválal za ním. Tempo Gabonovi vyhovovalo, běžel si to svoje a nakonec to bylo docela jednoduché," řekl Tomáš Lukášek ve vysílání RTVS Šport.

Jarná cena kobýl JSB Match Diabolo (1700 m, 25 000 eur) zůstala doma díky trenérce Zuzaně Kubovičové, která vyrovnala sobotní bilanci Ingrid Janáčkové Koplíková v Mostě a nasedlala první dvě klisny v cíli. Z nečekaného vítězství se radovala letos debutující bělka She Free s žokejem Jiřím Palíkem, která o krk porazila tréninkovou kolegyni Ninna Best. O další hlavu zpět finišovala dlouho vedoucí Asturias před Witch In Pink. Vítězka předzkoušky Harmony se nedostala přes desáté místo.

Vítězka reprezentuje stáj Bamatse a jako roček byla získána za 1000 eur. Z řad nezvítězivších se vyčlenila loni v Senici na distanci 1000 metrů, později skončila druhá v Ceně zimnej kráľovnej a čtvrtá v Karpatské ceně. "Dnes ukázala, že to bude dobrá kobyla," prohlásil Jiří Palík.

Brněnský rodák prožil ve Starém háji úspěšné odpoledne. Kromě klasického úspěchu triumfoval i ve Veľké májové ceně JSB Match Diabolo (2400 m, 7000 eur), kde si Kůň roku 2022 Gasparini hravě poradil s nepočetným polem a jistě o 2 délky porazil Brilliant Stara.

V Jarnej míľi spoločnosti K-K Metal (1600 m, 7000 eur) se Quessigny ze stáje Meridian SK stal druhým koněm historie po Mooreen, jemuž se podařilo obhájit vítězství v tmto dostihu. Pod Adamem Florianem zvítězil lehce o 3 délky, aktivní Willemine finišovala třetí.

Rex Of Thunder zůstal na startu

Velkou pozornost domácích turfmanů poutala v neděli grupa 3 Prix d' Hedouville (Gr.3, 2400 m, 80 000 eur) v Longchamp, do níž mířil vítěz Velké dubnové ceny Rex Of Thunder. Šestiletý hřebec stáje Drag Consulting však nevstoupil do startovacích boxů a pětice soupeřů se na trať vydala bez něj. Pařížská dostihová komise následně svěřence Michala Dema distancovala na osm dní.

V Meranu tentokrát vytěžily české stáje jediné vítězství, zato v hlavním dostihu nedělního programu. Listed steeplechase Premio Lunedi' Di Pentecoste - Mem. Ludovica Albertoni (3900 m) se po pádu Burschiho a ztrátách jezdců Gracieux du Logis a Lady In The Lake změnila v match dvou koní se šťastným koncem pro Gangstera de Coddes s Josefem Bartošem, který zvítězil o 9 délek.

V rámcovém programu posbírali Occhio alla Penna druhé, Krokodile Dundee třetí a Cyclone d' Ainay čtvrté místo.

Do švýcarského Dielsdorfu cestoval sériový vítěz stáje Dr. Charvát a trenéra Pavla Tůmy Swinging Thomas. Sedmiletý valach, který loni v září vyhrál Grosser Preis der Schweiz v Aarau, změřil síly se čtyřmi domácími soupeři ve steeplechase Grosser Preis der Stadt Zürich (4300 m, 20 000 šv. fr.). Pod Pavlem Složilem mladším dokončil na čtvrtém místě asi sedm délek za vítězem Fandangem.

V Nancy se sedmiletý Rate ze stáje Pegas zúčastnil steeplechase classe 1 Grand Steeple-chase de Nancy (4200 m, 54 000 eur). Svěřenec Dalibora Töröka se dlouho pohyboval v čelní skupině na druhém místě, ale čtyři překážky před cílem mu začaly docházet síly, nabral výraznou ztrátu a v cíli bral poslední sedmou dotaci. Žokej Benjamin Gelhay po doběhu na dotaz dostihové komise uvedl, že byl hnědák v úvodní části velmi chtivý a později špatně dýchal.

Ani v proutěnkářském classe 3 Prix de la Place d' Alliance (3800 m, 26 000 eur) se čeští zástupci do boje o vítězství nezapojili, ale vytěžili umístění. Cat’s Agility skončila třetí s odstupem 18 délek za vítězem, Machinos doběhl o dalších šest délek zpět čtvrtý. Naprázdno tentokrát vyšla Entropia ze stáje Hany Veselá, jež uzavřela doběh classe 4 Prix des Bougainvilliers (2500 m, 17 000 eur).

Podruhé v kariéře se vydala do Budapešti pětiletá hnědka Whirl Wind Girl ze stáje Dr. Charvát. Dcera dvojnásobné klasické vítězky Dumnonie skončila pod Martinem Srncem třetí v Kincsem+ Bábolnai Díj (2200 m, 1.6 milionu forintů).

Bez umístění se vracela ze sobotního Angers výprava trenérky Jany Manové a stáje SV Vondra s.r.o. Čtyřletý Vazirpour zaznamenal sedmé místo v classe 2 Prix Plantagenet (2300 m), Trip To Deauville byl devátý mezi tříletými nezvítězivšími a o rok starší Sirius Red jedenáctý v maiden. Všechny tři odjezdil Anthony Crastus.




FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
Energys Pony – granule pro pony, chovné a hobby koně

Určeno zejména pro koně bez zátěže a poníky. Je vhodné jako doplněk při pastvě. Má snížený obsah bílkovin i sacharidů a vysoké zastoupení minerálů a vitamínů. Při předepsaném dávkování částečně eliminuje vznik laminitidy u dobře krmitelných koní.

reklama