reklama 11C

Knižní tipy pro milovníky koní: Strhující příběhy pro sychravé dny

ikonka

Trh s knihami o koních se v Česku rychle rozrůstá. Např. specializovaný e-shop Koňskéknihy.cz nabízí už přes 100 publikací v češtině a více než 60 v angličtině. Jenže co vybrat na Vánoce nebo zkrátka jen na sychravé podzimní dny? Poradíme vám!
19.11.2020 11:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Společně se zakladatelem obchodu Koňskéknihy.cz Danielem Burdou pro vás budeme v příštích týdnech vybírat ty nejprodávanější a nejzajímavější tituly – postupně se probereme nejkrásnějšími příběhy, knihami pro děti, a nakonec se dostaneme k velmi žádaným knihám na téma výcviku, veteriny a péče o koně.
 

Nejkrásnější příběhy o koních

Na trhu můžete objevit dva americké bestsellery od autorky Elizabeth Letts. Oba muselo nakladatelství Arcaro pro velký zájem dotisknout. První Osmdesátidolarový šampion Snowman je už stálicí na českém i světovém trhu, ostatně na Amazonu má už přes 1900 autorizovaných recenzí, což je obrovské číslo i mezi knihami, které nejsou tak úzce zaměřené. Letts je totiž nejen výborná spisovatelka, která umí podat příběh strhujícím způsobem, ale také badatelka. Její knihy popisující skutečné události jsou tak protkány zajímavými historickými fakty – v případě Snowmana z amerického parkurového prostředí v 50. letech. 
 
O čem je Snowman: O koni, který měl skončit v psích konzervách, ale nakonec vyhrál americkou trojkorunu v parkuru. Je to typický příběh amerického snu. Nizozemský imigrant Harry přijel pozdě na aukci, kde už byli jen neprodaní koně na jatka. „Jedno Harryho gesto a řidič odvede koně zpátky na korbu. Příběh by rychle skončil. Nejdřív děsivá jízda v tlačenici a o hladu. Pak krátký, drsný konec – střela z perkusní pistole do hlavy. Při té představě se Harry otřásl. ‚Můžeš ho mít za osmdesát.‘ Harry protočil panenky a v kapse promnul mezi prsty svitek bankovek. Za osmdesát dolarů mohl domů nakoupit spoustu jídla, spoustu balíků sena a pytlů obilí pro koně. Nebylo snadné představit si ženu, jak se asi bude tvářit, když zjistí, že utratil osmdesát dolarů a nemá nic než utahaného bývalého tažného koně. A přece na tom koni něco bylo. Harry se otočil a bělouš ho stále upřeně pozoroval ...“
 
Druhou knihou od Letts, aktuálně nejprodávanějším příběhem na konskeknihy.cz, je Dokonalá rasa. Po více než roce, kdy nebyla po úplném vyprodání k dostání, vyšla letos v revidovaném dotisku. Přestože jde o americkou knihu, příběh se odehrává na českém území. Hitler totiž držel v Hostouni na Plzeňsku ty nejlepší koně Evropy, které zabral v okupovaných zemích. V posledních dnech války, kdy hrozilo, že je snědí nebo zapřáhnou před děla ruští vojáci, se odehrála pod taktovkou amerických vojáků tajná záchranná operace … Kniha je opět ukázkou skvělé badatelské práce Letts – jen zdroje, odkud čerpala a s kým mluvila, jsou na devatenácti stranách.
 
Pár ukázek z knihy: 
„Kolem svištěly bomby padající k zemi a u každé z nich se zdálo, že je to právě ta, která je roztrhá. Podhajsky mohl jen držet svou ženu a pokoušet se tiše komunikovat s koňmi, které ani v této hrozivé chvíli neopustil.“
 
„Lessing na svého velitele nevěřícně hleděl. Ve vzduchu mezi nimi visel fakt, že jakákoliv snaha se ubránit Rusům nebo Američanům by zcela jistě skončila drtivou a brutální porážkou, a koně by navíc byli přímo v palebné linii. „Mám svázané ruce,“ řekl Rudofsky.“
 
„Podhajsky sledoval Pluta, jak se tiskne ke stájovému kolegovi Africovi. Byli vystrašení, bělmo se jim blýskalo v očích, prudce dýchali široce rozevřenými nozdrami. Nemohli utéct, jen frkali a hrabali kopyty do podlahy.
 
Mezi krásnými knihami o koních je i loňský počin nakladatelství Arcaro Ventura – příběh olympijského vítěze. Ryze autobiografická kniha vznikla díky objevu autentických poznámek, chcete-li deníku, našeho jediného vítěze OH v parkuru Františka Ventury. Jeho vnučka rukopis a strojopis pečlivě přepsala a vznikl unikátní materiál, který mapuje cestu tohoto legendárního jezdce až k obávanému oxeru amsterodamského kolbiště. „Při žádném skoku a na žádném koni – a absolvoval jsem těch skoků za své skokanské kariéry snad na desetitisíce – neměl jsem takového pocitu jistoty jako při tomto svém posledním skoku na amsterodamském stadionu. A vím, že týž pocit jistoty měl tehdy i můj Eliot, cítil jsem to z jeho vypnutého hřbetu, z jeho důvěřivého spoléhání v mou ruku, viděl jsem to z jeho pozorně zahrocených uší. Skok trval dlouho, zdálo se mně, že vůbec neskončí a že poletíme s Eliotem věčně prostorem,“ je jedna z pasáží knihy, kterou by hlavně parkuroví jezdci neměli minout. 
 
Velké příběhy se vždy odehrávaly také v dostizích, a tak nelze nezmínit následující čtveřici knih. Letošní novinkou je autorizovaná biografie Dostihové sny Václava Luky. Knihu napsal ostřílený autor Martin Cáp, jehož texty jsou zárukou kvality a hlavně čtivosti. Kniha má podtitul Z jihočeské vesnice až před britskou královnu. Pozor – kniha vyšla v omezeném nákladu. Velmi rychle mizí z pultů také Nezlomná, příběh Laty Brandisové. Nutno ale podotknout, že kniha není čistou beletrií, ale spíš detailně zpracovanou publicistickou prací pro náročnější čtenáře. Kvalitním čtivem jsou také Dávat koním křídla o Václavu Chaloupkovi (a z velké části o legendárním Korokovi) či Seabiscuit, který se dočkal i krásného filmového zpracování.
 
Pokud vám zároveň jde o to, jak knihy vypadají, všechny doteď zmíněné dostaly až na Seabiscuita pevnou vazbu a přebal. Dokonalá rasa a Ventura mají navíc zlatou ražbu, dodávající knihám punc krásného vánočního dárku. 
 
Závěrem lze ještě zmínit, že pár pěkných příběhů najdete i mezi anglickými knihami. Na www.konskeknihy.cz/anglicky najdete třeba Four Legs Move My Soul o legendární drezurní jezdkyni Isabell Werth.
 
Všechny zmíněné knihy si můžete zakoupit na www.konskeknihy.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE