reklama 11D

Moje zimní sezona se bude upínat k Furiosovi v Rijádu, hlásí Janáček

ikonka

Devátý titul španělského šampiona má jistý, ale i těsně před koncem roku má Václav Janáček o co usilovat. Dostihovou scénu na Pyrenejském poloostrově momentálně zaměstnává jeho souboj s Georgem Archibaldem o rekordní počet vítězství za jednu sezonu.
21.12.2023 10:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
PODCAST
| FANCLUB
reklama 12A

Zdálo by se, že závěr roku bude pro Václava Janáčka už jen poklidným "dojezdem" sezony. O svém devátém titulu španělského šampiona rozhodl s předstihem, nejbližší soupeř Ricardo Sousa na něj v žebříčku ztrácí plné dvě desítky bodů. Před závěrečnými třemi dostihovými dny v Seville však český žokej přijal nečekanou výzvu - porazit historické velikány a pokořit španělský rekord v počtu vítězství za jednu sezonu.

Minulou neděli Janáček zaznamenal hattrick a 81. letošním triumfem překonal rekordní zápis legendárního Claudia Carudela z roku 1978. Jenže statistici vzápětí přišli s informací, že slavný Američan George Archibald v roce 1920 nasbíral v Madridu rovněž 81 vítězství a Janáček se s ním prozatím o rekord dělí.

"Je pravda, že když jsem ve Španělsku začínal, byly sezony, kdy mě napadlo, že bych se o tento rekord mohl pokusit. Ale letos jsem se tím vůbec nezabýval, prostě jsem jen jezdil naše koně. Pak se mi povedlo několik vítězných sérií, čísla šla nahoru a začalo se o tom mluvit. Až v té chvíli jsem si řekl, že se o to pokusím. Byl to sen mého manažera a snažil jsem se o to hlavně kvůli němu a lidem okolo, kteří mi fandí. Teď musím ještě jednu čárku přidat," prohlásil Janáček ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Ponntos opět vyráží do Dubaje. Soupeři už ho dobře znají, ví Nieslanik

 

Ještě na jaře by sám přitom jen stěží očekával, že na konci roku bude ve hře o podobný mezník. "Na jaře jsem byl v Saúdské Arábii a Dubaji, docela se mi dařilo a pak jsem se v nejhorší možné chvíli zranil. Spadl jsem z dvouletého debutanta a naštípl jsem si zápěstí. Ztratil jsem dva tři týdny a musel jsem se do toho zase dostat. Jezdit s ortézou bylo těžké, bolelo to, ale myslím, že jsem kvůli tomu neprohrál žádný dostih. Jako největší letošní úspěch vnímám vítězství v grupě 3 v Longchamp, povedly se i španělské dostihy dvouletých," hodnotil Janáček.

Napříč zeměmi si v roce 2023 připsal celkem 95 vítězství. Podle statistik Jiřího Zlámaného dělí španělského šampiona jen dva zásahy od vyrovnání svého osobního maxima a pět triumfů od první dosažené sezonní stovky.

"Kolem roku 2015 jsem se o tu stovku docela snažil. Byla to doba, kdy jsem skoro každou sobotu nebo jiný volný den vyjížděl do Česka a okolních zemí. Poslední roky se na to už nijak zvlášť nesoustředím a do střední Evropy přijíždím jenom pokud jsou dostihy nebo nabídky, které stojí za to," přemítal Janáček na EquiRadiu.

Mezi dostihovými dny v Seville 23. a 28. prosince se stihne krátce podívat na Vánoce do Česka za rodinou. Po novém roce ho tentokrát žádné zimní angažmá nečeká.

"Ani jsem nic nehledal, chtěl jsem to spíš dotáhnout ve Španělsku a pak si pár dní odpočinout. Měli jsme jet s koňmi do Francie, ale někteří se prodali, jiní už začali běhat ve Španělsku. Našeho Furiosa zkusíme přihlásit do The Saudi International Handicap, k tomu se bude upínat moje zimní sezona. Pak už nastartuji další sezonu v Madridu," uzavřel Václav Janáček.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE