reklama 11B

Magic Merlin čtvrtý v listed, Scuderia Aichner dvakrát vyhrála v Meranu

ikonka

Loňský šampion stáje Lokotrans Magic Merlin vstoupil do sezony dotovaným výsledkem na blacktype scéně, v Hoppegartenu se dařilo i stáji Arenzo, jejíž Epic Pass triumfoval v handicapu. Merano nabídlo dva triumfy svěřenců Josefa Váni mladšího.
28.04.2024 20:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12A

Mezi berlínský Hoppegarten a italské Merano rozdělily v neděli svou pozornost tuzemské stáje a vytěžily celou řadu dobrých výsledků. Zatímco pod Alpami zaznamenali double trenér Josef Váňa mladší a Scuderia Aichner SRL, v německé metropoli se sestava David Liška, Jan Rája a stáj Arenzo postarala o vzácné české vítězství na této populární dráze.

Největší výzva čekala na čtyřleté Magic Merlina a Garmonu, kteří se zúčastnili listed Altano-Rennen (2800 m, 25 000 eur), přípravného dostihu na grupové Oleander-Rennen. Loňský klasický vítěz stáje Lokotrans odskakoval pod Martinem Laubem jako čtvrtá šance 89:10, česká odchovankyně Garmona v barvách stáje Tippler Group s.r.o. byla s kurzem 309:10 největší outsiderkou.

Oba čeští zástupci se na supervytrvalecké distanci drželi v zadní části pole a na protilehlé rovině ztráceli na přední sled několik délek. Magic Merlinovi se postupně dařilo manko likvidovat a už před stoupáním nasadil v cílové rovině ke své koncovce. Přestože suverénního vítěze Waldadlera neohrozil, pět délek a krk za svěřencem Pavla Vovčenka vybojoval čtvrtou příčku. Garmona, která v loňské Ceně prezidenta republiky prohrála s Magic Merlinem až po boji o krk, nedokázala s Jiřím Palíkem na zrychlení nejlepších odpovědět a šest délek za polem uzavřela devítičlenný doběh.

 

Čtěte také: Legenda turfu se loučí. Můj čas se naplnil, ničeho nelituji, říká Peslier

 

Velký návrat na dráhu po desetiměsíční přestávce zažil šestiletý hřebec Epic Pass ze stáje Arenzo. Dvojnásobnému vítězi z Koles a Mostu se podařilo ovládnout početně obsazený trojkový handicap Linara Glashaus-Cup (1600 m, 8200 eur).

V sedle svěřence trenéra Jana Ráji se výborným jezdeckým výkonem připomněl německému publiku David Liška. Z blízké čtvrté páté pozice kontroloval dění na špici dostihu, ve finiši se nechal potáhnout soupeři a jakmile našel mezeru k průniku podél bariéry, mohl zavelet k útoku.

Epic Pass pod Liškovýma rukama zabral a triumfoval jistě o půl délky. Na dotovaný výsledek dosáhl ve velmi těsném doběhu také Parigi z tréninku Jiřího Brože. Bělouš stáje PP Zámrsk navzdory náloži 67 kg finišoval pod Jiřím Palíkem čtvrtý, 1 1/4 délky a hlavu za vítězným krajanem, jemuž dával 7 kg.

Tuzemské stáje vytěžily dotované výsledky i ve dvou zbylých dostizích, kterých se zúčastnili. Ve trojkové NIO-Trophy (2000 m, 8000 eur) doběhl Sirbowtieman s Lucií Fialovou o krk druhý za vítězem Velatem, zatímco Zaukhan a Alzir následovali na sedmém a devátém místě.

V dalším trojkovém handicapu Zoche-Ausgleich se Upright s Martinem Laubem sice nedokázal přiblížit k nejlepším, ale za šesté místo více než osm délek za vítězem stále bral poslední dotaci. S kurzem 328:10 nastupující Chaldero obsadil délku za ním sedmou příčku.

Laldann letos neporažen

V Meranu slavila dvě vítězství stáj Scuderia Aichner SRL. Devítiletý Laldann navázal v krosu Premio Ruster Resort Lagundo (3500 m, 6000 eur) na březnový triumf z Trevisa a v sedle s žákyní Terezou Podráskou se prosadil o délku a čtvrt. Třetí finišoval Fly Filo Fly.

O další úspěch "žluto-černých" se mezi nováčky v proutěnkách Premio Cogne (3000 m, 26 000 eur) postaral pětiletý debutant Real Wild Child v sedle s Josefem Bartošem, který v cílové rovině odskočil a triumfoval o "daleko" před v českém tréninku debutujícím Keep and Love.

Po jednom úspěchu na domácích koní si v neděli připsali žokejové Jan Faltejsek a Jaroslav Myška.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE