reklama 11A

Jockey Club reaguje na dění ve Slušovicích, ohlásil konkrétní kroky

ikonka

Prezident Jockey Clubu ČR Josef Bečvář v pondělí na webu dostihové autority publikoval vyjádření k dostihům ve Slušovicích 27. června. Tiskové prohlášení přinášíme v původním znění.
29.06.2020 16:10  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12A
Jockey Club České republiky vyjadřuje své politování nad nešťastnou událostí, k níž došlo při dostihovém dni 27. 6. 2020 ve Slušovicích. Přímo při dostizích museli být utraceni tři koně, dva v rovinovém dostihu a jeden kůň v překážkovém dostihu. Jedná se o incident, který je velice nepříjemný pro všechny zúčastněné, v první řadě pro majitele koní a také pro přítomné diváky a veřejnost, která okolnosti tohoto případu sledovala v médiích.
 
Připravenost každého pořadatele před zahájením dostihové sezóny je vždy podrobena kontrole inspektora, který sepisuje Zápis o uznání a kategorizaci rovinové a překážkové dráhy, jenž je zveřejněn na webových stránkách Jockey Clubu ČR.  Během sezóny jsou pak jednotlivé dostihové dráhy kontrolovány lokálními inspektory. Kontrolují mimo jiné i technické zabezpečení pro nakládání se zraněnými, resp. fatálně zraněnými koňmi.
 
V praxi to znamená, že se prověřuje, zda jsou k dispozici všechny nezbytné pomůcky pro zacházení s fatálně zraněnými koňmi a zda je zajištěn jejich neprodlený odvoz v souladu s welfare koní. Dle inspektora, který dostihovou dráhu ve Slušovicích přebíral dne 25. 6. 2020, a dle dostihové komise, v jejímž čele působil Ing. Jan Vaňourek, nemáme žádné informace, že by dráha nebyla způsobilá pro dostihový den 27. 6. 2020.
 

Psali jsme: Sobotní Slušovice jsou memento. Tohle se už nikdy nesmí stát

 
I když pořadatelé dostihů udělají všechno pro to, aby závodní dráha byla perfektně připravená, nikdy nelze zcela zaručit, že všichni startující koně dostih ve zdraví dokončí. Hlavním cílem Jockey Clubu ČR a pořadatele musí být v první řadě zajištění bezpečnosti jezdců a koní, jejichž nezbytnou podmínkou je důkladné dodržování všech kontrolních mechanismů.
 
Jockey Club ČR se oficiálně distancuje od výroků pořadatele dostihů ve Slušovicích Mgr. Karlacha zveřejněných v médiích a na webových stránkách Dostihy Slušovice. Tvrzení, že četná zranění koní mohou být způsobena nevhodným tréninkem, jehož vlivem jsou koně náchylní k únavovým zlomeninám, jsou v souvislosti s touto událostí zavádějící a dezinformační. A to nejen z toho důvodu, že letos do 27. 6. proběhlo již sedm dostihových dní, během nichž k žádným podobným událostem nedošlo.
 
Jockey Club ČR nyní podnikne kroky, aby k podobným politováníhodným událostem nedocházelo, a zároveň podá podnět Pořádkové komisi JC ČR, aby prošetřila, zda při dostihovém dni 27. 6. 2020 byly dodrženy všechny povinnosti vyplývající z Dostihového řádu.
 
 
Ing. Josef Bečvář
prezident Jockey Clubu ČR
 
 
Zdroj: tisková informace JC ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE

Otravný hmyz už je tu! Ochraňte vašeho koně novou maskou, kterou nyní můžete koupit v Equiservisu ve slevě! Akce platí také na zlevněné produkty.

reklama