reklama 11D

Jak vybrat nejvhodnější kloubní výživu

Zvířata, stejně jako lidi, mohou trápit bolesti kloubů. Důvodů bolesti může být celá řada. Velmi dobrým pomocníkem při léčbě těchto potíží je kloubní výživa, jak ale zvolit tu nejlepší? Mnoho užitečných informací se dočtete v PR článku níže…
13.10.2016 11:22  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

FOTOGALERIE

Chondroprotektiva vs. SYSADOA, jak se v tom vyznat?

 
Zvířata, stejně jako lidi, trápí bolavé klouby. Na rozdíl od nás však o svých problémech neumí mluvit, a tak je mnohdy nelehkým úkolem tento zdravotní problém u nich včas odhalit a pomoci jim. Důvodů, proč klouby bolí, je mnoho. Bolest může být způsobená opotřebením chrupavky (nadváhou, nadměrnou námahou), nebo se mohou na vzniku kloubního onemocnění podílet genetické predispozice. Chrupavka se může nedokonale vyvinout díky rychlému růstu či nevhodné stravě, nebo může být poškozena vlivem úrazu či různých onemocnění. Velmi dobrým pomocníkem při léčbě bolavých kloubů je kloubní výživa. Jak ale vybrat tu nejlepší?
 

Pokud mluvíme o kloubech, jak vlastně takový kloub vypadá

 
Kloub je ohebné spojení dvou nebo více kostí, které slouží k pohybu dané části těla (FOTOGALERIE obr. 1). Celý kloub je uložen v kloubním pouzdře. To se skládá ze dvou částí:
 
1. Vazivová vrstva – tvoří pevný vnější obal, místy zesílený kolagenními vlákny (vazy)
2. Synoviální vrstva – neboli kloubní nitroblána. Tato blanka vystýlá kloubní dutinu a produkuje synoviální tekutinu (synovii). 
 
 
Synovie je složena z filtrátu plazmy, kyseliny hyaluronové, buněk a proteinu lubricin, který pomáhá snižovat tření v kloubu. Kyselina hyaluronová svými specifickými vlastnostmi přímo ovlivňuje charakter této tekutiny. Tvoří trojrozměrné prostorové sítě, které omezují pohyb ostatních buněk a oddělují třecí plochy chrupavek. Její hlavní funkcí je tlumení nárazů v kloubu a v neposlední řadě také zvlhčení chrupavky a zajištění její výživy. Tělo si umí kyselinu hyaluronovou vytvořit samo, stárnutím však dochází ke snižování její tvorby. Její úbytek může být také zrychlen vlivem zánětů. Tím se výrazně zhorší vlastnosti kloubní tekutiny a dochází ke snížení hybnosti kloubů.
 

Chrupavka – dokonalý materiál

 
V kloubu jsou konce kostí chráněné chrupavkou, kterou tvoří pevná a porézní tkáň. Chrupavka má dvě úlohy:
1. Umožňuje, aby konce kostí po sobě hladce klouzaly. 
2. Snižuje nárazy při pohybu.
 
Chrupavka může takto dokonale fungovat především díky své zvláštní struktuře. Zdravá chrupavka obsahuje z 65 – 80 % vodu, zbytek tvoří kolagen a tzv. proteoglykany. Kolagen je speciální bílkovina, kterou si lze představit jako dlouhé provazce. Tyto provazce tvoří základní konstrukci, která drží celou chrupavku pohromadě. Proteoglykany si můžeme představit jako kartáče na čištění lahví. Tyto „kartáče“ se připojí na vlákna kolagenu a vytvoří hustou síť, která je schopná nasát velké množství vody.
 
Chrupavka působí jako houba. Při uvolnění kloubu do sebe nasaje velké množství kloubní tekutiny. Při zatížení se tekutina vymáčkne z chrupavky ven. Tím dojde ke snížení nárazů při pohybu a zabrání se kontaktu konců kostí. Tato vlastnost chrupavky je důležitá i z hlediska její výživy. Chrupavka nemá krevní zásobení, tudíž její výživa probíhá pouze difúzí skrz synoviální tekutinu. Při nasátí kloubní tekutiny jsou dovnitř chrupavky přivedeny živiny a při vytlačení tekutiny ven se odvádí zplodiny z metabolismu.
 
 

Osteoartróza – nejčastější onemocnění kloubu

 
Ve zdravém kloubu je chrupavka hladká a lesklá. Při opotřebení je chrupavka drsná, odřená až  popraskaná. Kosti se bez zdravé a celistvé chrupavky o sebe odírají, což způsobuje velkou bolest (FOTOGALERIE obr. 2). 
 
Mezi nejčastěji se vyskytující degenerativní onemocnění kloubu u zvířat i u lidí patří osteoartróza. Při tomto onemocnění jsou poškozeny všechny součásti kloubu včetně chrupavky, subchondrální kosti, peri-artikulárních měkkých tkání a dalších kloubních struktur. Typickým příznakem této nemoci je bolest. Později začínají být klouby ztuhlé a jsou méně pohyblivé. Při potížích začne kůň bolavou končetinu odlehčovat. Bolest také může být příčinou změny chování koně (je podrážděný, je méně aktivní, přijímá míň potravy). Při osteoartróze dojde u buněk kloubu k narušení rovnováhy mezi skladnými (anabolickými) a rozkladnými (katabolickými) procesy. Katabolické děje převládají nad ději anabolickými, což vede k poškození tkání kloubu.
 
Bohužel, v současné době nelze vlastnosti zdravé chrupavky nahradit žádným uměle vytvořeným materiálem. Všechna poškození, která na chrupavce vzniknou, jsou nevratná a projevují se následně bolestí kloubů. Tělo se sice snaží tato poškození opravit, ale nově vytvořená hmota již není tak kvalitní, jako byla původní tkáň. Co můžeme pro klouby udělat? Můžeme organismu dodat základní stavební složky důležité pro ochranu a obnovu chrupavky a pro zachování viskoelastických vlastností synoviální tekutiny. Právě tyto látky jsou obsaženy v kloubních výživách. Na trhu je velké množství těchto přípravků, které se liší svým složením a množstvím účinných látek. Pojďme se podívat, jaké účinné látky v kloubních výživách nejčastěji najdeme. 
 

Chondroprotektiva - ano či ne?

 
Zhruba před 40 lety byl zaveden název chondroprotektiva, tzn. látky ochraňující klouby. U většiny těchto látek se v klinických testech tyto účinky nepodařilo prokázat. Historicky nejstarší preparáty zařazené do skupiny chondroprotektiv byly Rumalon a Arteparon. Díky výskytu alergických reakcí se tyto preparáty dnes již nepoužívají. Protože klinické studie prokazují pouze symptomatické účinky, označení chondroprotektiva se již nepoužívá a zavedlo se označení SYSADOA (SYmptomatic Slow Acting Drug of OsteoArthrosis). Látky řazené mezi SYSADOA jsou většinou látky tělu vlastní, podílející se na stavbě chrupavky, nebo látky obsažené v synoviální tekutině.
 

SYSADOA

 
Největší přínos SYSADOA se jeví v jejich schopnosti zasáhnout do regulace metabolismu chondrocytů (hlavní buňky chrupavky - vytváří bílkoviny, ze kterých se chrupavka skládá). SYSADOA působí na tzv. cytokiny a interleukiny. Díky zásahu do jejich metabolismu dokáží zastavit rozkladné procesy probíhající v nemocné chrupavce a zvýšit tvorbu proteoglykanů, kolagenu a dalších složek důležitých k formování chrupavky.
Existuje celá řada klinických studií, které se zabývají mechanismem účinku těchto látek. Názory na jejich působení se rozcházejí. Obecně se má za to, že nástup účinku těchto látek je pozvolný, projeví se až po měsíci užívání. Pozitivní efekt je však patrný ještě několik týdnů od ukončení užívání.
 

Které látky patří mezi SYSADOA podle České revmatologické společnosti?

 
Mezi SYSADOA podle České revmatologické společnosti řadíme základní stavební kameny chrupavky – chondroitin sulfát, glukosamin, kyselinu hyaluronovou a látky, které umí ovlivnit cytokiny – např. diacerein [2]. Většina SYSADOA působí na úrovni metabolismu chrupavky. 
 
Chondroitin sulfát (CS) je látka, která se přirozeně vyskytuje v chrupavce a v mezibuněčném prostoru. Tento polysacharid má silný záporný náboj, který mu umožňuje zadržovat v chrupavce vodu, čímž udržuje její pružnost. CS zabraňuje rozpadu chondrocytů, zvyšuje tvorbu látek potřebných pro stavbu chrupavky, má protizánětlivý efekt a příznivě ovlivňuje metabolismus subchondrální kosti [3]. Účinky GS se zvyšují, pokud je podáván společně s glukosaminem.
 
Glukosamin (GA) je monosacharid, který je syntetizován buňkami chrupavky. Zde je využíván jako základní stavební kámen pro výrobu větších a složitějších molekul (například kyseliny hyaluronové). Glukosamin také chrání poškozenou chrupavku před metabolickým poškozením, má mírnou protizánětlivou aktivitu a snižuje otok kloubu (podobně jako chondroitin sulfát) [4]. Působí na chondrocyty, kde podporuje tvorbu nových látek a naopak potlačuje některé rozkladné procesy. 
 
Kyselina hyaluronová (HA) je v organismu přirozeně se vyskytující polysacharid, který má speciální viskoelastické vlastnosti. HA tvoří jednu z hlavních součástí synoviální tekutiny. U osteoartrózy je v kloubu snížena jak koncentrace, tak molekulární hmotnost HA. Původně se předpokládalo, že externím dodáním HA do kloubu dojde rovnou k úpravě reologických vlastností synoviální tekutiny. Bylo ale zjištěno, že HA je z kloubu velmi rychle odstraňována lymfatickou cirkulací a degradována v játrech. Proto vědci hledali další mechanismy účinku. Přepokládá se, že externě dodaná HA působí na chondrocyty a stimuluje je k produkci vlastní HA, která přetrvává i po odstranění původně aplikované externí HA. Dále byly zjištěny protizánětlivé a přímé analgetické účinky. Kyselina hyaluronová dokáže ochránit chrupavku před degradací, snižuje otok a podporuje tvorbu kosti [4].
 
Způsob podávání kyseliny hyaluronové se liší podle velikosti molekuly. Velké molekuly se ve formě injekcí mohou aplikovat přímo do kloubu. Způsob této aplikace je spojen s rizikem zanesení infekce do kloubu (při nesprávné aplikaci). Kratší řetězce kyseliny hyaluronové mohou být do těla dodávány s krmivem ve formě kloubní výživy. Třetím způsobem příjmu kyseliny hyaluronové – nízkomolekulární – je injekčně přímo do žíly.
 
Diacerein je vyvinutý speciálně pro léčbu osteoartrózy postihující koleno a kyčel u lidí. Diacerein účinkuje na snížení bolesti a je předepisován pacientům s rychle se zhoršujícím stavem. Bohužel byly u tohoto přípravku hlášeny vedlejší účinky v podobě průjmů a poškození jater. Proto by u pacientů, kteří diacerein užívají, měly být prováděny jaterní testy. Tento přípravek by neměli užívat pacienti starší 65 let [5]. 
 
ASU – Avocado and Soybean Unsaponifiables – nezmýdelnitelný podíl olejů ze semen avokáda a sóji. Jedná se o směs látek složenou hlavně ze sterolů, skvalenu, terpenů a vitamínů rozpustných v tucích. Výsledky preklinických studií ukazují, že ASU jsou schopny stimulovat syntézu kolagenu v kloubních tkáňových strukturách. Zdá se, že tato kombinace látek snižuje degradaci chrupavky a dokáže normalizovat funkci chondrocytů. Při užívání ASU po dobu tří měsíců došlo u pacientů ke snížení bolestivosti kloubů a tím ke snížení užívání analgetik [3]. 
 
V kloubních výživách bývají obsaženy ještě vitamíny, minerální látky a další látky, které již Česká revmatologická společnost mezi SYSADOA neřadí. 
 
MSM – methylsulfonylmethan. Tato sloučenina se přirozeně vyskytuje v těle a bývá označována jako přírodní zdroj síry pro organismus. MSM se přisuzují protizánětlivé účinky, mírně tlumí bolestivost a otoky při osteoartróze. Chybí však dostatek klinických studií, které by tyto vlastnosti potvrzovaly.
 
Želatina je bílkovina živočišného nebo rostlinného původu, která je zdrojem aminokyselin glycinu a prolinu, látek významných pro tvorbu kolagenu - základní strukturní bílkoviny chrupavky. Někdy je do kloubních výživ přidáván samotný kolagen, který se také vyskytuje ve všech pojivových tkáních, pokožce a šlachách. Tato bílkovina tvoří asi 25 – 30 % všech proteinů v těle savců. Existují různé druhy a prostorová uspořádání tohoto proteinu. Podle prostorového uspořádání a místa výskytu v těle se kolagen dělí na několik typů. V chrupavce je obsažen kolagen II. typu, v pokožce, šlachách, kostech a zubech potom kolagen I. typu.
 
Některé kloubní výživy obsahují extrakt z indické rostliny kadidlovníku pilovitého (Boswellia serrata). Extrakt z pryskyřice této rostliny působí proti bolesti a má protizánětlivý účinek, proto ho někteří výrobci přidávají do kloubních preparátů.
 
Při výběru kloubní výživy pro vašeho miláčka je proto nutné zamyslet se v první řadě nad charakterem kloubních obtíží. Poté správnou výživu vybírat nejen podle ceny, ale především podle složení. Obecně platí, že čím více aktivních látek kloubní výživa obsahuje a čím je koncentrace těchto látek vyšší, tím lépe. Pokud porovnáváme více produktů mezi sebou, je nutné množství aktivních látek přepočítat a porovnat čísla ve stejných jednotkách a na stejné množství produktu.
 
V neposlední řadě při výběru rozhoduje forma, která má velký vliv na přijímání preparátu zvířaty. Kloubní výživu můžete pořídit např. ve formě gelu, prášku, tablety či pamlsku. Nejlepší je, když kůň sní denní dávku aktivních látek najednou, ideálně ve formě tablety či pamlsku. Potom máte nejlepší kontrolu nad množstvím přijatých látek. Pokud kloubní výživu přimícháte do jádra, hrozí, že kůň sní jen část a nedostane pak celou doporučenou denní dávku. Ale jak všichni víme, kůň má svou hlavu a může být problém naučit ho jíst něco nového. Potom i přes pečlivý výběr správné kloubní výživy nakonec budeme nuceni zůstat u té, kterou je kůň „ochoten“ přijmout.
 
Za tým Aktivního zvířete,
Pavla Machalová
Contipro a.s.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE