reklama 11C

GCL v Šanghaji vyhráli Shanghai Swans. Zasloužil se o to český kůň Gangster

ikonka

Ve čtvrtém kole parkurové Global Champions League se nedařilo vedoucímu týmu Prague Lions, jenž dvoukolovou soutěž v čínské Šanghaji nedokončil. Přesto čeští fanoušci mají důvod k radosti, neboť za vítězné družstvo Shanghai Swans startoval český kůň.
04.05.2024 17:16  |  Autor: Josef Malinovský, tisková informace Czech Equestrian Teamu  |  Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions  |  Rubrika: Sport  | 
FOTOGALERIE
| FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

 
Prague Lions nastupovali do čtvrtého kola seriálu Global Champions League v Šanghaji z vedoucí pozice. Bohužel boj o její udržení skončil předčasně. V první části soutěže Thibeau Spit s desetiletým hřebcem Cavalino II de Nyze Z překonal parkur s překážkami vysokými do 155 centimetrů bez penalizace, ale jeho kolega Pieter Devos na stejně starém valachovi Karamba Z de Poteau Z byl vyloučen. Pražští lvi si tak nepřispali žádný bod do tabulky a věděli, že to pro ně bude znamenat propad o několik příček.
 
Velkou pozornost několika tisícovek fanoušků v aréně The Shanghai Juss International Equestrian Centre na sebe samozřejmě vázal domácí celek Shanghai Swans, za nějž startovali Švýcar Pius Schwizer a Němec Daniel Deusser. Schwizer si zvolil pro první kolo jedenáctiletou klisnu Chill Ma a Deusser desetiletého hřebce Otello de Guldenboom. Oba nezaznamenali žádnou penalizaci a do druhého kola postupovali z pozice lídra. 
 
Čisté konto měli ještě Walkenswaard United zastoupení Edwinou Tops-Alexander a Marcusem Ehningem. Ten přenechal pro druhý start místo Belgičanovi Gillesovi Thomasovi, který s klisnou Luna van het Dennehof taktéž dovezl do cíle nulu. To samé se ovšem nepovedlo Edwině Tops-Alexander. Nastoupila tentokrát v sedle valacha Corelli de Mies a inkasovala šestnáct trestných bodů. Penalizací se tak Walkenswaard United vyrovnali dalším třem týmům, ale měli z nich nejpomalejší čas, a tudíž se museli spokojit až s šestým místem. Pátí byli Cannes Stars, čtvrtí Scandinavian Vikings a třetí Doha Falcons. Díky dvanáctibodové penalizaci se radovali z pomyslného stříbra Istanbul Warriors. Startovali za ně Angelica Augustsson Zanotelli a Andreas Schou. Ten ani s jedním ze svých koní nechyboval. 
 
Když přišli na řadu ve druhém kole jezdci domácího družstva Shanghai Swans, tak věděli, že mohou mít až tři chyby, a přesto budou mít šanci zvítězit. Pius Schwizer na zkušeném patnáctiletém hřebci Vancouver de Lanlore zaznamenal nulu a Daniel Deusser v sedle třináctiletého valacha Gangstera v/h Noddevelt mohl být již výrazněji klidnější. Předvedl další čistou jízdu a společně s fanoušky mohl po projetí cílem slavit velmi důležitý triumf. 
 
Na dálku slavil i jeho český majitel Vladimír Tretera. „Každé závody Gangstera prožívám velmi intenzivně a přiznám se, že je to pro mě mnohem horší, než když jsem s ním startoval já. V tomto případě jsem opravdu hodně nervózní. Mám obrovskou radost, že se Gangster s Danielem již sehráli a závod od závodu je to lepší. Jejich společný začátek byl hodně náročný, absolvoval několik pětihvězdičkových halových závodů a už jsem se těšil na to, až půjdou na venkovní kolbiště, kde to má Gangster raději. V Mexiku šel také druhé kolo Global Champions League bez penalizace, ale kvůli drobnému škrábnutí od šporny byl vyloučen. V Šanghaji opět potvrdil své kvality a znovu šel takto extrémně náročnou soutěž čistě,“ říká Tretera.
 
„Jsem z toho nadšený, protože jsem chtěl, aby Gangster startoval v pětihvězdičkových soutěžích. Když to nebylo možné se mnou, je skvělé, že to může absolvovat s Danielem,“ prozradil spokojeně majitel koně. Dodal také, že šance na nominaci do německého olympijského týmu vidí jako reálné. „Když se do týmu pro Paříž dostane, budu samozřejmě rád, ale nenechávám se touto myšlenkou příliš unášet. Ale určitě to není jediná meta. Líbilo by se mi, kdyby šel třeba úspěšně při CHIO Aachen. V první řadě je však důležité, aby mu vydrželo zdraví a mohl dál sbírat úspěchy na řadě světových kolbišť.“
 
Global Champions League vedou po čtyřech kolech Cannes Stars, druhé místo sdílí Stockholm Hearts s Doha Falcons, čtvrtí jsou Mexico Amigos a Prague Lions se propadli na pátý řádek tabulky. Od vedoucího týmu je však dělí pouhých pět bodů.
 
Global Champions v neděli pokračuje Grand Prix Longines Global Champions Tour jednotlivců. Od druhé poloviny května bude seriál pokračovat evropským turné v Madritu a následovat budou v rychlém sledu tři francouzské zastávky v Saint Tropez, v Cannes a v Paříži. Celkem má Global Champions šestnáct etap. Žádná z nich se sice neuskuteční v Praze, ale čeští příznivci parkurového skákání se již mohou těšit na příští sezonu, kdy libeňská O2 arena bude opět hostit v listopadu GC Playoffs. Vstupenky jsou již v prodeji a zájem o ně je podle informací pořádajícího Czech Equestrian Teamu velký. 
 
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions



FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE