reklama 11B

Belgičanům se v Global Champions Tour daří. V Šanghaji vyhrál Gilles Thomas

ikonka

Parkurová série Longines Global Champions Tour má za sebou čtyři kola a hned ve třech z nich vyhráli Grand Prix belgičtí jezdci. V Šanghaji nenašel přemožitele šestadvacetiletý Gilles Thomas, pro něhož to je premiérové vítězství v této sérii.
06.05.2024 11:20  |  Autor: Josef Malinovský, tisková zpráva Czech Equestrian Teamu  |  Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions  |  Rubrika: Sport  | 
FOTOGALERIE
| FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D

 
Šanghaj zažila velkolepý návrat seriálu Global Champions, kam zavítal po pěti letech. Čtvrté kolo se uskutečnilo první květnový víkend ve zcela novém Shanghai Juss International Equestrian Centre, které nabízí luxusní zázemí pro koně, jezdce i diváky. Ti ochozy arény zcela zaplnili a v neděli byli svědky napínavého vrcholu v podobě Grand Prix Longines Global Champions Tour.
 
Do rozeskakování soutěže s výškou překážek 160 centimetrů postoupilo sedm dvojic. První z nich byl Belgičan Gilles Thomas v sedle třináctileté klisny Luna van het Dennehof. Pro své soupeře nastavil laťku velmi vysoko, neboť na zkráceném kurzu zopakoval bezchybnou a velmi svižnou jízdu v čase 42,56 sekundy. 
 
Američan Spencer Smith na valachovi HHS Seattle jednou chyboval, a navíc byl o téměř pět vteřin pomalejší. Na průběžnou druhou pozici se zařadil Kim Emmen reprezentující Nizozemsko na koni Inflame Go, jenž taktéž inkasoval čtyři trestné body za jedno shození překážky. Bez čtyřbodové penalizace se neobešel Ir Michael Duffy, jenž vyhrál závod LGCT na Miami Beach. I tentokrát útočil v sedle desetiletého valacha Cantano 32 na vítězství a chybělo opravdu málo. Čas 42,32 by na vedoucí pozici stačil, ale ani on se nevyhnul jedné chybě. 
 
Na hranici možností se rozhodl jet i šampion finále Světového poháru a dlouhodobá parkurová jednička Henrik von Eckermann ze Švédska na klisně Calizi. Časomíra se zastavila na hodnotě 41,51, což byl jednoznačně nejrychlejší výkon, jenže osm trestných bodů jej odsunulo až za všechny rozeskakující se soupeře. Solidní výsledek zaznamenala další švédská jezdkyně Angelica Augustsson Zanotelli s klisnou Kalinka van de Nachtegaele. Byla další s řady jednou chybujících a díky času 43,56 se zařadila za Michaela Duffyho. 
 

Psali jsme: GCL v Šanghaji vyhráli Shanghai Swans. Zasloužil se o to český kůň Gangster

 
Z medailové pozice ji mohla odsunout už jen Australanka Edwina Tops-Alexander v sedle valacha Fellow Castlefield. Věděla, že když se jí podaří dokončit čistě a v časovém limitu, tak skončí druhá a tohoto cíle se jí podařilo dosáhnout, byť na jejího kolegu z týmu Walkenswaard United Gillese Thomase ztrácela téměř pět sekund. „Upřímně si myslím, že Gilles je nejlepší mladý jezdec. Má obrovský talent a je skvělý týmový hráč. Jsem přesvědčena, že ho čeká skvělá budoucnost,“ pěla chválu adresu vítěze. 
 
Gilles Thomas byl při rozhovoru před slavnostním vyhlášení výsledků plný emocí a prozradil, že se mu splnil jeho dětský sen. „Longines Global Champions Tour byla pro mě vždy něco mimořádného, co jsem jako dítě sledoval v televizi. O tomto okamžiku jsem do teď jen snil a teď tady mohu stát na pódiu. To, že jsem se navíc kvalifikoval do listopadové LGCT Super Grand Prix v Rijádu, je další splněný cíl. Je skvělé, že se mi podařilo získat zlatou vstupenku tak brzy, protože si s ohledem na tento vrchol mohu přizpůsobit plán na celou sezonu. Je to závod, kterého se chce zúčastnit každý, ale všem se to zdaleka nepodaří. Nemohu být šťastnější,“ přiznal dojatě Gilles Thomas.
 
Po čtyřech kolech vede žebříček Longines Global Champions Tour s 97 body Španěl Eduardo Alvarez Aznar, jenž v Šanghaji nestartoval, stejně jako druhý v pořadí Max Kühner z Rakouska. Ten má o pět bodů méně. Na třetí pozici je Francouz Julien Anquetin, jenž v Grand Prix Šanghaje skončil těsně před branami rozeskakování. Čtvrtý řádek patří Michaelovi Duffymu a na dalších příčkách jsou Andreas Schou, Duarte Seabra, Simon Delestre, Gilles Thomas, Edwina Tops-Alexander a top 10 uzavírá Thibeau Spits.
 
Seriál Global Champions bude ve dnech 17. až 19. května pokračovat v Madridu a následovat budou v rychlém sledu tři francouzské zastávky v Saint Tropez, v Cannes a v Paříži. Dalšími destinacemi jsou Stockholm, Monaco, Riesenbeck, Londýn, Valkenswaard, Řím, Abu Dhabi a Rijád. I když mezi šestnácti etapami chybí letos Praha, čeští fanoušci se mají na co těšit, neboť libeňská O2 arena bude opět hostit GC Playoffs v listopadu 2025. Vstupenky jsou již v prodeji a podrobnosti i přípravách pořádající Czech Equestrian Team pravidelně publikuje na stránkách www.pragueplayoffs.com.
 
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions



FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE